EÚ-Komisia chce mať kontrolu nad zbrojárskym priemyslom EÚ štátov. Brusel si tak otvára dvere pre obrovskú korupciu a enormne zvýši svoju moc!

10.03.2024 23:02

Po centralizácii obstarávania vakcín proti Covidu chce teraz Európska komisia tento „úspešný projekt“, v ktorom prekvitala korupcia, zopakovať a centralizovať obstarávanie obrany EÚ. Keď sa to stane, tak strata demokratickej kontroly je nevyhnutná.

 

Európska komisia chce čoraz viac právomocí z členských krajín EÚ centralizovať k sebe do Bruselu. Veľa vecí sa deje takpovediac zadnými dvierkami, ako to bolo aj v prípade centralizovaného objednávania takzvaných Covid vakcín zo strany komisie. Centrálne objednala dávky vakcíny a distribuovala ich do štátov EÚ, ale účet museli zaplatiť štáty EÚ. Ako je dobre známe, bolo objednaných príliš veľa dávok vakcíny a nakoniec museli byť milióny týchto dávok zničené.

 

Teraz Európska komisia oznámila, že tento „úspešný“ koncept chce preniesť aj do obranného priemyslu.

 

Samozrejme, Európska komisia to opäť opisuje peknými slovami, ako v prípade objednávok vakcín:

 

„Európska stratégia obranného priemyslu (EDIS) stanovuje jasnú a dlhodobú víziu budúcej pripravenosti obranného priemyslu v Európskej únii. (...) Na zvýšenie pripravenosti obranného priemyslu v Európe musia členské štáty investovať viac, lepšie, spoločne a  v Európe. Na podporu členských štátov pri dosahovaní týchto cieľov sa v rámci európskej stratégie obranného priemyslu predkladá množstvo opatrení, ktoré musia byť realizované.“

 

Toto prevzatie moci Bruselom v ďalšej dôležitej oblasti, s ktorou zmluvy EÚ nepočítajú, ospravedlňuje a či vysvetľuje Európska komisia spoločným nepriateľom a údajným veľkým nebezpečenstvom. Ak bol týmto nepriateľom v roku 2021 Covid-19, tak dnešným nebezpečným nepriateľom je samozrejme Rusko.

 

A ide o oveľa viac peňazí ako pri Covide. V prvom kroku chce EÚ získať „len“ 1,5 miliardy eur, no podľa všeobecne dobre informovaného portálu Lost in Europe by to mohlo narásť až na 100 miliárd eur.

A nič nenasvedčuje tomu, že opatrenia centralizovaného obstarávania v tejto oblasti budú transparentnejšie ako v prípade vakcín“ Naopak, bude to takmer s istotou totálne netransparentné.  

 

EÚ chce opäť objednávať centrálne, pričom účet platia členské štáty. Parlamentná kontrola je opäť podkopaná.

 

Výzbroj a munícia by sa mali v EÚ čoraz viac vyrábať, čo, samozrejme, znie skvele, pretože sa môže propagovať, že to vytvára pracovné miesta (nech „žije“ vojna, veď na krvi sa skvele zarába).

 

Komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Vestager vysvetlila, že 80 percent obranného vybavenia v súčasnosti pochádza zo zahraničnej výroby. Európska komisia to chce zmeniť a spolieha sa na výrobu zbraní vyrobených v EÚ. Do roku 2030 by minimálne 50 percent obranných zariadení nakupovaných krajinami EÚ malo pochádzať z produkcie EÚ.

 

Opatrenia počítajú aj s prechodom na akési plánované vojnové hospodárstvo, pretože Komisia chce mať možnosť prinútiť firmy vyrábať zbrane. Chce mať tiež právo zasahovať priamo do výroby. Na tento účel by mal byť vymenovaný samostatný EÚ komisár na kontrolu výroby zbraní.

 

Štáty EÚ už dávno de facto nie sú suverénnymi štátmi, pretože veľa právomocí odovzdali Bruselu. V mnohých oblastiach už nemôžu robiť vlastné rozhodnutia, pretože ich diktuje Brusel.

A občania nemali možnosť o tom hlasovať – nikto sa ich na nič nepýtal. A sami sa o to ani nestarali – stačilo im, že majú EÚ blahobyt – ale medzičasom im z neho ubudlo a bude ubúdať čoraz viac.

 

Takže ide o priame zrušenie demokracie, pretože Európska komisia nie je nikým volená a Európsky parlament je len pseudoparlament, ktorý nemá takmer žiadne reálne právomoci. Jeho uznesenia majú len poradný charakter. Sám si však dal honosne a dôležito znejúci názov EÚ-Parlament – aj to občania bez námietok akceptovali, nechápuc, že si takto sami navliekli sľučku na hrdlo,  a tá ich teraz dusí a škrtí čoraz viac.

 

Napriek tomuto všetkému Európska komisia získava čoraz viac právomocí. Zámer postupne transformovať EÚ na akési Spojené štáty európske je absolútne zrejmý, hoci táto štátna štruktúra je bez akejkoľvek demokratickej kontroly.

 

A veľká časť občanov EÚ má už Bruselom natoľko vymyté mozgy, že oficiálnemu vyhláseniu Spojených európskych štátov, kde už bude aj Ukrajina, budú ešte aj nadšene tlieskať.

 

Vtedy už ale sľučka na ich krkoch bude naplno stiahnutá.

 

Hoci ľudia v EÚ môžu voliť svoje národné parlamenty, postupne sa im stráca ich právomoc, pretože čoraz viac právomocí sa presúva na Brusel, pričom v Bruseli neexistuje parlamentná kontrola.