EÚ mainstream to tají, ale Finacial Times potvrdil: NATO už podporuje útoky Ukrajiny na Rusko – Biden i Stoltenberg dosiaľ luhali!

02.03.2024 22:14

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg teraz oficiálne schválil bojové lietadlá NATO na útoky na ciele v Rusku. To teraz Ukrajine oficiálne prisľúbil.

 

Bol to zatiaľ jeden z posledných sporných bodov: Má Ukrajina podporu NATO, pokiaľ ide o útoky na ruské územie? Jens Stoltenberg vyhlásil debatu o tom minulý týždeň za ukončenú. Kyjev má teraz právo útočiť na ruské ciele mimo Ukrajiny, ako informovali aj rakúske alternatívne médiá.

 

NATO posiela smerom do Ruska vlastné bojové lietadlá, na ktorých sa v súčasnosti cvičia ukrajinskí piloti.  

Bude to síce oficiálne pod ukrajinskou vlajkou, ale s jasnou podporou NATO!

 

Publicista, autor, novinár, skvelý znalec Ruska, nórsky univerzitný profesor Glenn Diesen sa  preto teraz pýtal, či Stoltenberg, jeho krajan, „práve vyhlásil vojnu najväčšej jadrovej veľmoci na svete“.

 

Stále síce nejde o oficiálne vyhlásenie vojny, no nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock sa už veľmi jasne vyjadrila, že NATO sa vidí de facto vo vojne s Ruskom. Hoci Stoltenbergove slová majú pravdepodobne väčšiu váhu ako Baerbock, tak túto zosilnenú rétoriku možno interpretovať ako ďalšiu politickú eskaláciu krízy.

 

"Je na každom jednotlivom spojencovi, aby sa rozhodol, či existujú obmedzenia na dodávky, a rôzni spojenci mali v tomto smere trochu rozdielne názory,"

povedal Stoltenberg v rozhovore 20. februára v Rádiu Slobodná Európa.

 

Táto situácia zrejme naozaj nie je nová, keďže Kyjev v posledných mesiacoch čoraz častejšie útočí na vojenské ciele v Rusku pomocou dronov a rakiet dlhého doletu.

 

Významný predstaviteľ NATO potvrdil Stoltenbergovo vyhlásenie  v rozhovore pre Financial Times z 22. februára, kde o.i.povedal (www.ft.com/content/175bd28f-1eb8-4f57-9cf4-110cca055747):

 

„Kyjev má právo na sebaobranu, a to aj prostredníctvom útokov na legitímne ruské vojenské ciele mimo Ukrajiny.“

 

Francúzsko a Spojené kráľovstvo, ktoré už dodali Kyjevu rakety dlhého doletu, sa však bránia obhajovaniu takýchto útokov zo strachu z eskalácie s Moskvou.

V Nemecku sa rozprúdila debata o raketách Taurus. Kyjev ich požaduje už dlhšie. Ale Olaf Scholz tu stále brzdí. Väčšina v Bundestagu je však za dodávku rakiet. Je to predovšetkým CDU a aj FDP a Zelení.

 

Stoltenberg minulý týždeň povedal, že „je tiež dôležité uznať, že napriek zložitej situácii na bojisku by sme nemali preceňovať Rusko a nesmieme podceňovať Ukrajinu“ – Stoltenberg si ale zrejme neuvedomuje, ako veľmi preceňuje sám seba.

 

Zároveň „prezradil“, že odteraz bude mottom NATO:

 

Kyjev  musí bojovať až do posledného Ukrajinca.