Experti-epidemiológovia vypracovali tri možné scenáre pre ďalší vývoj situácie s koronavírom covid-19

14.02.2020 23:59

Aktuálne je vo svete 45 171 infikovaných ľudí vírom covid-19. Vírus už usmrtil v Číne 1 115 ľudí (stav 14.2.20). To sú však len oficiálne čísla – podľa expertov a neoficiálnych informácií z Číny, sa počíta s tým, že v Číne je desaťnásobne viac infikovaných, ako krajina priznáva. V Nemecku je zatiaľ 17 ľudí nakazených koronavírom.

Strach pred silným globálnym rozširovanín covidu rastie. Čo v tomto smere čaká na ľudstvo?

Hoci veľká väčšina postihnutých je v Číne a tam predovšetkým v obrovskom meste Wuhane, sledujú experti vývoj situácie s veľkými starosťami a obavam.

Predpokladajú tri možnosti ďalšieho vývoja:

 

1,  príde k pandémii

To je najhorší prípad z troch možností. V tom prípade sa vírus rozšíri po celom svete a vyžiada si nespočetné obete. Pri poslednej pandémii, ktorá vypukla pred viac ako pol storočím, v roku 1953, zomrelo v jej dôsledku milión a stotisíc ľudí. Usmrťoval ich vtedy nový neznámy influenza-vírus H2N2.

V prípade pandémie teraz, v súčasnosti, by mohol byť počet mŕtvych oveľe vyšší už len preto, že na svete žije okolo 7,7 miliard ľudí a v roku 1953 ich žilo približne trikrát menej, okolo 2, 6 miliard. Okrem toho intenzívna globalizácia a extrémne cestovanie obrovského počtu ľudí v súčasnosti veľmi podporuje šírenie infekcie. V roku 1953 bol tento faktor oproti dnešnej dobe oveľa nižší.  

Asi najčernejší scenár pandémie predpokladá epidemiológ profesor Gabriel Leung z University Honkong. Pre britský Guardian povedal, že nevylučuje, že v krajnom prípade sa môže infikovať aj viac ako 60 percent svetovej populácie.

 

2,  koronavírus-ochorenia vyústia do tzv. civilizačných ochorení

Je úplne realistická taká možnosť, že ochorenie pľúc v dôsledku ich infikovania sa koronavírom bude prepukávať len v istých obdobiach a bude postihovať predovšetkým starších ľudí a tých, ktorí majú slabú alebo narušenú imunitu.

V tom prípade to bude podobné, ako je to s chrípkou. Vždy príde a vždy aj odíde a vždy na ňu viacerí ľudia aj zomrú. Vírus bude cirkulovať v obyvateľstve a jeho prepuknutie nastane najmä v zimných mesiacoch.

 

3,  koronavírus bude postupne utlmený

Zatiaľ koronavírus zúri takmer výlučne v Číne. Tamojší experti sa snažia robiť všetko pre to, aby jeho zúrenie utlmili. Boli zavedené prísne opatrenia na to, aby sa to napokon podarilo.

To znamená, že v takom prípade príde niekedy k tomu, že postupne sa bude infikovať čoraz menej ľudí v Číne, až sa nakoniec infekcia prestane šíriť.

K tomu príde vtedy, keď čoraz viac infikovaných sa dokáže vírusu ubrániť, a tak ho potom už nebudú šíriť ďalej.

Tak sa to udialo aj v prípade SARS pandémie v rokoch 2002, 2003.

Zatiaľ však experti vedia príliš málo o koronavíre. Pracujú však horúčkovite na tom, aby sa o ňom dozvedeli všetko potrebné k tomu, aby ho napokon dostali pod kontrolu.