Extrémny fenomén: Nemka s dvoma vagínami

23.06.2016 23:42

35-ročná pani B. z nemeckého mesta Bad Oeynhausen po dvoch deťoch už viac nechcela otehotnieť. Dala si preto od svojho gynekológa zaviesť špirálu, ktorá je všeobecne i odborne považovaná za spoľahlivú ochranu. Napriek tomu zakrátko otehotnela a porodila dcéru. Bolo to však dokázateľne nechcené a neželané tehotenstvo a preto podala na gynekológa súdnu žalobu. Pri prešetrovaní prípadu však vyšlo najavo, že gynekológ urobil odborne všetko správne, ale že problém bol v žene samotnej, respektíve v jej vagíne.

Ani gynekológ a ani pani B. totiž vôbec ani len netušili, že išlo o zriedkavý prípad takzvanej dvojitej vagíny. Žena z Porýnia-Vestfálska sa narodila s dvoma vagínami. Gynekológ jej zaviedol tak, ako to vždy robieval aj pri všetkých iných pacientkách, len jednu špirálu. Po čase ale na veľké prekvapenie pani B. i jej gynekológa, však prišlo k otehotneniu. Oplodnenie ženy zapríčinila jej druhá vagína, cez ktorú sa spermie dostali do maternice.

Podľa ženy bol na vine jednoznačne gynekológ, ktorý mal pri ultrazvukovom vyšetrení zistiť, že má dve vagíny a podľa toho postupovať. Podala preto žalobu na súd a žiadala vysoké odškodné. Ale súd v meste Hamm situáciu posúdil v jej neprospech. Sudca uviedol, že lekár vychádzal úplne oprávnene z toho, že ide o normálny prípad, ako sú všetky ostatné. To, že má nejaká žena dve vaginy – bolo podľa sudcu - možné len veľmi ťažko diagnostikovať (tu sa ale pán sudca veľmi mýlil). Podľa rozhodnutia súdu nedostala pani B. ani odškodné a ani finančnú podoru pre výchovu svojho neplánovaného dieťaťa, čo tiež požadovala. Aj vyšší súd, na ktorý sa odvolala, jej žalobu zamietol.

Aj známa USA modelka Cassandra Bankson, ako to verejne oznámila a urobila o tom rozhovor pre média, má dve vagíny. Chcela tak na to upozorniť všetky ženy. Je totiž relatívne veľa žien, ktoré taktiež majú dve vagíny a o tom ani len netušia.

Spravidla ide pri dvojitej vagíne aj o dvojitý utrus (maternicu), ale sú aj také prípady, keď žená má síce dvojitú vagínu, ale len jeden uterus.

Sudca z mesta Hamm, ktorý rozhodol v neprospech pani B. nemal však celkom pravdu, keď argumentoval, že niečo také je absolútna výnimka. Podľa odborných gynekologických odhadov má až 0,3 percenta žien dvojitú vaginu, čo je dosť vysoké číslo.

A gynekológ by pri vyšetrovaní nemal mať problém to zistiť, ak pacientku vyšetrí aj v tomto smere. V podstate by to však každá žena mala od neho vyžadovať – problém je v tom, že to takmer žiadna žena a  či mladé dievča ani len netušia, že by také niečo existovalo!

Tento fenomén je známy ako Uterus Didelphis.