Fascinujúci fenomén: Aligátory prežijú dlhodobé zamrznutie v extrémne mrazivých zimách

10.03.2021 22:18

V niektorých oblastiach USA, kde žijú aligátory a zároveň sú tam neraz extrémne mrazivé zimy, tak tam možno pozorovať veľmi zvláštny prírodny fenomén. V bahnistých veľkých a hlbokých močiaroch s príchodom zimných mrazov sa aligátory v nich nechajú zamrznúť. Kto niečo také vidí po prvý raz, tak je presvedčený, že to znamená ich smrť. Pritom ale ide o rafinovanú stratégiu prežitia v neobyčajne nepriaznivých životných podmienkach.   

Biológovia zadokumentovali na fotkách v rokoch 2018 a 2019 počas krutých zím v močariskách v Shallote River Swamp Parks v North Caroline v ľade vmrznuté aligátory, ktorým  z neho trčala len papuľa s ostrými zubami.

Pôsobia bez života – ich telo je hlboko v ľade a je samozrejme nehybné. Aligátory  sa nechali zmraziť úmyseľne, aby tak prežili trvalé kruté mrazy okolo 30 stupňov pod nulou.

Tamojší druh alligator mississippiensis vie inštinktívne, kedy presne musí ísť do zamŕzajúcej vody a pred zamrznutím  vystrčí papuľu von, aby ostala nad ľadom, a aby tak mohol dýchať. Počas zamŕzania jeho tela upadne do stavu, ktorý biológovia nazývajú „dormancia“ (zo slova dormire – spať, latinsky, taliansky). Metabolizmus aligátora je v takom stave úplne spomalený. Telesné funkcie sú redukované na minimum. Je to stav podobný zimnému spánku niektorých zvierat.

V  ňom sú tieto aligátory schopné napriek extrémnym mrazom prežiť až tri mesiace. Keď vonkajšia teplota začne stúpať a ľad sa topí, tak sa postupne zvyšuje aj  teplota ich tela a preberú sa  z dlhého ustrnutia. Ak je zima miernejšia, tak ju trávia väčšinu času zahrabané v močaristom bahne alebo v hlbších vrstvách vody.