FBI agentka sa zamilovala do ISIS-šéfa, na ktorého bola nasadená

04.05.2017 12:11

Znie to ako pre film vymyslená špionážna story. Američanka Daniela Green 38, českého pôvodu, agentka FBI, mala špiónovať džihadistu Denisa Cusperta 41. Daniela vyrastala v Bavorsku, kam ušli jej rodičia z Československa, koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ako mladá žena sa zaľúbila do amerického vojaka D. Greena, ktorý bol jedným z niekoľko desaťtisíc USA vojakov (pôvodne ich bolo okolo 400 000), ktorí boli v tom čase trvale umiestnení v Nemecku.

Vydala sa za neho a keď sa skončilo jeho poslanie v Nemecku, tak s ním išla do USA. V USA sa už po roku úspešne uchádzala o pozíciu v FBI. Keďže hovorila nemecky aj anglicky, mohla pracovať pre FBI aj ako prekladateľka a tlmočníčka, a tak sa dostala k prípadu Denisa Cusperta, ktorého FBI mala na listine extrémne nebezpečných džihadistov a chcela ho zneškodniť. V tom čase už bola rozvedená. Jej aktivity boli v FBI zaradené do najvyššieho stupňa utajenia.

Denis Cuspert, narodený v Berlíne, prestúpil v roku 2010 na islam a hneď sa včlenil do jednej nemeckej salafistickej orgniozácie, ktorá ho poslala  cez Egypt do Sýrie, kde urobil veľmi rýchlo kariéru a dostal sa až do vedenia islamistického kalifátu.

Keďže Daniela dobre poznala Nemecko a ovládala nemčinu, tak ju FBI poverila aj špiónovaním Cusperta. Dostala do rúk všetky tajné dokumenty o jeho osobe, telefónne čísla, videá a po istom čase s ním nadviazala fingovaný súkromný kontakt cez skype. Niekedy v tom čase sa do neho zamilovala.

V júni 2014 dostala súhlas na zahraničnú služobnú cestu do Nemecka, kde mala zbierať ďalšie informácie o berlínskom rodákovi Denisovi Cuspertovi, ktorý sa medzičasom už volal Abu Taha al-Almani a stál veľmi vysoko na rebríčku hierarchie moci ISIS.

Počas služobnej cesty v Nemecku už Daniela ale nezbierala informácie  o al-Almanim pre FBI, ale plánovala svoju vlastnú súkromnú cestu za ním do Sýrie, a to napriek tomu, že bol o. i. veľmi prezentný v početných vídeách, kde presviedčal mladých ľudí, aby sa zapojili do „svätej vojny“ proti kresťanom a USA. V niektorých z vídeí aj pózuje s odseknutými hlavami zajatcov ISIS.

To všetko Danela vedela, ale bola slepá a hluchá od lásky. Z Nemecka po krátkom pobyte odletí agentka FBI do Turecka, kde prejde cez hranice do Sýrie a padne do náručia Cusperta (po celom svete hľadaného teroristu), za ktorého sa o dva dni neskôr vydá.

Ako jeho žena však nenašla očakávanné šťastie a rajm na zemi. Už o mesiace neskôr sa jej, trpko sklamanej a precitnutej, podarí ujsť z islamistického „raja“. V USA ju zatkli a obžalovali. Proces proti nej sa konal za vylúčenia verejnosti. Rozsudok pre zradkyňu FBI a amerických ideálov bol neobyčajne priaznivý – dva roky väzenia.

V októbri 2015, keď mladá žena už mala časť trestu odsedenú, vyhlásil Pentagon oficiálne, že Cuspert bol zabitý pri leteckom útoku v sýrskej Rakke. Nebola to však pravda, lebo v marci tohto roku, sa Cuspert objavil živý a zdravý v novom videu, kde prosí priaznivcov ISIS o viac podpory pre rodiny svojich padlých ISIS bojovníkov.

Ostáva nepochopiteľným fenoménom, prečo nejedna európska žena, v kresťanskej kultúre zakotvená, padne ako zmyslov zbavená do „ľúbostnej“ pasce mohamedánskych bojovníkov ISIS a vydá sa za nimi do Sýrie a vzdá sa celej svojej slobody a zamení ju za otroctvo.