138. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

31.08.2020 23:05

Okrem toho Anastáziova impozantná osobnosť a múdrosť si vedeli získať takmer každého a každý musel voči nemu pociťovať veľký rešpekt.

Podarilo sa mu tak ovplyvniť aj niekoľkých významných spojencov miestodržiteľa. A naviac si ešte získal aj sympatie viacerých dôležitých moslimov.

A tak už len jeho prítomnosť v Alexandrii tlmila rozvášnené emócie koptov a židov na jednej strane voči moslimom na strane druhej.

To ho ale neochránilo pred dvoma úkladnými pokusmi pripraviť ho zákerne o život. Bol si celkom istý, že za tým nemohol stáť nikto iný ako podlý naničhodný miestodržiteľ. Samozrejme nedalo sa mu to nijako dokázať.

V prvom prípade ho prepadli dvaja muži, keď sa neskoro v noci sám vracal z jednej návštevy domov.

Celkom iste by ho boli zavraždili, lebo sa na neho vrhli s dýkami a on nemal pri sebe žiadnu zbraň, ktorou by sa bol mohol brániť.

Mal však obrovské šťastie, lebo v tom momente, keď už na neho chceli zaútočiť, tak sa spoza rohu jednej uličky celkom v jeho blízkosti, vynorili traja ozbrojení kopti, ktorí v noci hliadkovali v koptskej štvrti, kde sa zákerný útok odohral. Obaja útočníci len čo ich zhliadli, tak hneď odhodili svoje dýky a v panike ušli z miesta už takmer spáchaného činu.

Koptskí muži mu tak úplne náhodne zachránili život. Odniesol si len malé poranenie ruky, ktoré mu spôsobila dýka jedneho z útočníkov, ktorý ju odhodil smerom k Anastáziovi.

Potom druhý raz, o dva týždne neskôr, bol druhý pokus o jeho likvidáciu oveľa nebezpečnejší a aj zločineckejší. Tentoraz totiž úkladní podliaci, ktorí ho mali zniesť zo sveta, vôbec neváhali pritom ohroziť aj život Arsinoe.

Najatí vrahovia sa museli od niekoho dozvedieť, že občas chodieva s Arsinoe na krátke výlety na malej plachetnici na more pozdĺž pobrežia v blízkosti Alexandrie. Možné však bolo i to, že ich najprv sami vysliedili a potom si vymysleli svoj zákerný plán.

A tak jedného horúceho slnečného dňa, aký v Alexandrii bol takmer vždy počas troch ročných období, si vyšli mladí zaľúbenci opäť raz na krátky výlet na more na plachetnici.

Netrvalo dlho a keď už boli od brehu vzdialení asi tri kilometre, tak odrazu spozorovali, že ich loďka sa začala napĺňať vodou. Pomaly, ale iste sa začala potápať.

Anastázius veľmi rýchlo objavil tri diery na dne plachetnice, ktoré do neho musel niekto len nedávno vyvŕtať. Boli však pôvodne len navŕtané a tlak vody na mori mal po čase materiál vo vnútri navŕtania vyraziť, čo sa aj stalo, lebo na vode v loďke plávali tri drevené krúžky.

Po potopení plachetnice by sa určite boli rýchlo utopili. V ich blízkosti však boli dva malé rybárske člny a jeden z nich ich zachránil.

Od toho dňa sa Anastázius pohyboval ulicami mesta vždy len v sprievode troch ozbrojených mužov, ktorých pre neho vybral rabín, otec Arsinoe.

Len o niekoľko dní po tom, ako ho spolu s Arsinoe niekto chcel navždy poslať na dno morské, tak si vyžiadal mimoriadnu audienciu u miestodržiteľa a medzi štyrmi očami mu priamo povedal, čo si myslí o tom, kto je za úkladnými nástrahami na jeho život a tvrdým hlasom mu povedal aj to, že svoju domnienku oznámi po rýchlom poslovi kalifovi.

Prv ako sa prekvapený miestodržiteľ zmohol na odpoveď, tak Anastázius vstal a bez ďalšieho slova opustil jeho palác.

# # # # # # # # # # # # #

Od príchodu mladého Byzantínca do Egypta prešiel už celý rok. V jeho duši sa opäť začal ozývať akýsi nepokoj, aký už zažil niekoľkokrát, keď mal pocit, že by mal ísť ďalej.

V tomto prípade sa tomuto pocitu ale veľmi bránil. Veď Alexandria sa spájala s  jeho milovanou Arsinoe a odísť z Alexandrie by znamenalo aj odísť od Arsinoe.

 

Pokračovanie nasleduje