„Hanbi sa H. Seehofer“, nemecké média kritizujú bavorského premiéra za to, že sa dnes stretne s V.Putinom

03.02.2016 14:40

Podľa nemeckých médií nemá šéf bavorskej vlády, Horst Seehofer, nič iné v hlave, ako seba a svoju CSU povýšiť v očiach verejnosti, lebo sa vidí už dávno ako alternatíva ku kancelárke Angele Merkel. Chce vraj len demonštratívne ukázať, že je schopný robiť veľké veci aj na internationálnom parkete. Hannelore Kraft, SPD, šéfka vlády NRW, by niečo také nikdy nerobila a určite by ju Putin ani neprijal.

Nemecké médiá, ktoré štvú proti Seehoferovi a vysmievajú sa z neho ako len z regionálneho politika, však zabúdajú na to, že tento muž je aj predseda vládnej koaličnej strany a tým je v tejto úrovni rovný kancelárke a Sigmarovi Gabrielovi a tak je plne oprávnený absolvovať rozhovory s vedúcimi štátnikmi, kdekoľvek.

Ak by Seehofer cestoval k francúzskemu alebo k americkému prezidentovi, tak by zožal za to od nemeckých médií len slová chvály. Putin je však pre ne niečo podobné, ako červená plachta pre býka. A tak každého významného Nemca, ktorý s ním hľada kontakt, opečiatkujú ako "zradcu" Nemecka a USA.

Keď som súkromne hovoril s viacerými nemeckými redaktormi, tak mnohí z nich priznali, že sú obdivovatelia  ruského prezidenta Putina a jeho politiky. Ale keď sú vo svojich redakciách, tak musia držať "hubu a krok" a mašírovať predpísaným smerom a ten znie "alles was der Putin macht, muss man in Dreck ziehen, všetko čo Putin robí, sa musí zatiahnuť do špiny."

A tak sa kydá v nemeckých médiách a špiní (nie však napríklad v rakúskych) aj na Horsta Seehofera a nič pozitívne sa na jeho ceste do Moskvy nenájde. Hanba takejto neobjektivite, a to v časoch, keď medzinárodne napätie je priam hmatateľné a hrozí explodovať v svetových dimenziách. 

Horst Seehofer povedal krátko pred odletom do Moskvy, kde sú na dnes večer naplánované rozhovory s Vladimírm Putinom, že kritici jeho rozhovorov s ruským prezidentom z radov opozície, z CDU a SPD, sú pre neho len "politici piatej triedy" a že možno nad nimi len zadivene potriasať hlavou. Pre neho, že je samozrejme, že v tejto kritickej fáze svetovej politiky je potrebné a nevyhnutné hľadať rozhovory.