Herbert Kickl FPÖ: Kurz nechcel pád vlády, prinútili ho k tomu mocní z ÖVP

07.06.2019 23:08

Rakúsky exminister vnútra Herbert Kickl vyhlásil, že Sebastian Kurz mal v úmysle pokračovať ďalej vo vláde spolu s FPÖ, ale že bol donútený ukončiť čierno-modrú koalíciu. Vláda užívala v národe veľkú popularitu. Ťahúňom  v koalícii pri reforme utečeneckej politike bola jednoznačne FPÖ.

Kickl zdôraznil, že jeho strana bola mimoriadne úspešná v boji proti ilegálnej migrácii. Jeho ministerstvo určovalo jej pravidlá a Kurz ich akceptoval – nie však niekoľkí mocní z ÖVP. Z dobre informovaných kruhov zaznelo, že niektorí z nich mali veľké sympatie pre Merkel!

Na adresu koaličného partnera adresoval Kickl tvrdé výčitky:

„Časti ÖVP nešlo o nič iné len o politiku moci a nepáčilo sa jej, že výrazný podiel na úspechu a popularite vlády mala FPÖ a títo ľudia chceli za každú cenu získať Ministerstvo vnútra pre ÖVP. To ministerstvo, ktoré bolo 17 rokov centrom tzv. čiernych sietí a prepojení.

Títo ľudia, ktorých mienim a ktorí majú obrovskú moc v ÖVP, majú dôležité funkcie v rámci svojej strany v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Spolu majú viac moci ako Kurz.“

Napriek týmto výčitkam priznal Kickl, že si vie predstaviť novú koalíciu s ÖVP, ale len za predpokladu, že jeho strana bude mať buď ministerstvo vnútra alebo ministerstvo justície.