Hétery gréckej antiky boli aj vzdelané krásky a nielen ohnivé milenky

23.01.2017 20:25

Povesť a obľúbenosť, ktorej sa tešili grécke hétery sa vôbec nedá porovnať s postavením dnešných prostitútiek, ktorými sa všeobecne pohŕda. Grécke hétery boli kultivované, vzdelané a veľmi atraktívne ženy. Mnohé z nich boli uctievané ako polobohyne. Grécki muži s nimi neužívali len sex, ale aj spoločenský život, a to aj s vedomím oficiálnych manželiek.

Starorímsky historik Plínius sa o nich vyjadril nasledovne: "Krása a príťažlivosť týchto bohýň nenechá žiadneho muža chladným a nejeden im zloží k nohám aj celý majetok, len aby si získal ich trvalú náklonnosť."

Socha skvelého strogréckeho umelca Praxitela, jeho Afrodita, ktorú Rimania nazývali Venušou, bola taká krásna, že predstihuje všetky umelecké diela tohto sveta. Aj to povedal Plínius. Bolo to po prvý raz, že nejaký antický umelec vymodeloval úplne nahú ženskú sochu v životnej veľkosti. Modelom mu stála prekrásna a neobyčajne inteligentná hétera Fryne, jedna z najkrajších gréckych héter, ktorá bola znalá gréckej filozofie a bola často pozývaná na diskusné krúžky najmúdrejších filozofov mesta.

Všetky tieto dámy ovládali nejaký hudobný nástroj, vedeli tancovať a dokázali mužov zabávať aj múdrymi rozhovormi a filozofickými diskusiami, čo sa v antike veľmi uznávalo.

Niektoré hétery začali svoju kariéru ako herečky, iné boli od detstva pripravované a vychovávané pre rolu hétery, napríklad z toho dôvodu, že ich matky boli tiež héterami. Mladé dievčatá, takto vychovávané, sa vyznali v umení i v kultúre a dospeli k ženám, plným šarmu, erotiky a espritu. V každej spoločnosti a pri každej spoločenskej udalosti, ktorej sa zúčastnili, boli stredobodom obdivu. Len samotnou svojou prítomnosťou po boku svojho spoločníka dvíhali automaticky jeho rešpekt a jeho uznanie.

Kto bol ženatý a mal héteru za milenku, tak nebol spoločnosťou odsudzovaný a pranierovaný z cudzoložstva. Hoci v antike bola manželská nevera zakázaným priestupkom, tak za takú neveru bola pokladaná len vtedy, ak mal ženatý muž pohlavný styk s vydatou ženou. Mnohé z héter sa časom stali veľmi bohaté a niektoré sa vďaka svojmu povolaniu stali aj veľmi mocné.

Jedna z nich sa dokonca dostala na cisársky trón - Theodora. Svoju kariéru začala ako pouličná prostitútka, z ktorej sa usilovnosťou a húževnatosťou neskôr stala múdra, rafinovaná a krásna hétera, sen početných vplyvných a veľmi bohatých mužov, ktorý jej napokon pomohli k najvyššej méte - k cisárskemu trónu. Stala sa veľmi významnou cisárkou na tróne svetovej mocnosti -Byzantskej ríše.

Grécka antika a starogrécka filozofia ma fascinovali už od skorého detstva – a silným impulzom k ich štúdiu bola kniha Vojtecha Zamarovského Grécky Zázrak. Dostal som ju na Vianoce. Odvtedy bol Vojtech Zamarovský môj idol a prečítal som všetky jeho knihy. Po mnohých rokoch som sa s ním stretol a stali sme sa priateľmi.

Bol jedným z mojich “profesorov” dejín. Moja láska k ich štúdiu sa časom rozrastala, a tak som sa stal “špecialistom” na mnohé epochy dejín, ako Germáni, Nemci, Rimania, Egpťania, Sumeri, Byzancia, Slovania, južná Amerika, Chetiti, Kelti, …..