Holandský parlament odmietol nebezpečnú a „uzurpátorskú“ reformu WHO

22.04.2024 23:16

Návrh proti reforme WHO našiel väčšinu v holandskom parlamente.

Holandský parlament prijal návrh na zamietnutie pandemickej zmluvy a dodatku k Medzinárodným zdravotným predpisom (MZP).

 

O oboch reformných návrhoch sa bude hlasovať na májovom Svetovom zdravotníckom zhromaždení a súhlasom s nimi by sa výrazne rozšírili právomoci WHO. V návrhu sa uvádza, že holandská delegácia by mala požiadať o odloženie hlasovania o pandemickej zmluve aj o MZP.

 

Ak sa to nepodarí, Holandsko bude musieť hlasovať proti obom projektom.

 

Pandemická zmluva si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu na plenárnom zasadnutí, zmeny MZP vyžadujú jednoduchú väčšinu. Samotné Holandsko nemôže zastaviť projekty, ale urobil sa tak významný krok v tomto smere. Predovšetkým preto, že MZP, ak by boli prijaté, by sa mohli odložiť a opätovne prerokovať po prijatí z dôvodu aktívnej námietky zo strany Holandska.

.

V návrhu z 10. apríla, ktorý bol prijatý 16. apríla, sa uvádza, že tento proces prebieha bezprecedentným tempom, zatiaľ čo takéto ďalekosiahle opatrenia si vyžadujú viac času na zváženie, preskúmanie a riadne vykonanie.

 

Potom prichádza ústredný bod holandského dokumentu:

 

„Keďže nerešpektovanie procesných povinností podľa MZP a nejasnosť vo vzťahu medzi zmeneným MZP a novou dohodou o pandémii podkopáva medzinárodný právny poriadok, a teda demokratickú legitímnosť týchto dojednaní a porušuje článok 55 MZP, ktorým musia byť navrhované zmeny a doplnenia predložené zmluvným štátom najmenej štyri mesiace pred prerokovaním a hlasovaním vo WHA (World Health Assembly), je holandská vláda poverená parlamentom, aby požiadala o „odloženie hlasovania o dodatkoch, a teda o MZP a novej dohode o pandémii“ na Svetovom zdravotníckom zhromaždení a ak sa nedosiahne takéto odloženie, tak má hlasovať proti navrhovaným zmenám MZP a novej pandemickej dohode ako celku.“

 

Medzi ďalšie argumenty v žiadosti patria pochybnosti o tom, či sú MZP „v súlade s princípmi OSN“ a či neexistuje „nedostatočná príležitosť“ preskúmať zmeny z hľadiska ich vplyvu. Argumenty vychádzajú z argumentov právnych expertov Silvie Behrendt a Davida Bella k téme.

 

Hollandsko týmo svojím postojom signalizuje, že sa nemieni vo všetkom podriaďovať WHO a ani von der Leyen, ktorá je s WHO vo všetkom veľmi „spriaznená“.