Hrozí debakel pre Merkel a Gabriela: Tri krajinské voľby v Nemecku 13.3. Víťazné ťaženie AfD

04.03.2016 13:10

V Nemecku sa uskutočnia dôležité voľby v Baden-Württemberg (Stuttgart), v Rheinland-Pfalz (Mainz) a v Sachsen-Anhalt (Magdeburg). Ich výsledky veľmi ovplyvnia ďalšie smerovanie politiky Nemecka. 

Krátko pred voľbami sa ukazuje jednoznačná tendencia, ktorá určite zhoršuje spánok kancelárky A. Merkel i spánok jej pravej ruky, vicekancelára Sigmara Gabriela. Ich stranám hrozí politický debakel. Na víťaznom postupe je nová politická strana AfD, ktorej predstaviteľka Frauke Petri (promovaná chemička), neúnavne a neľútostne demontuje najmä utečeneckú politiku najvyšších predstaviteľov vlády a svojich strán - Merkel a Gabriela. Napriek tomu, že všetky strany, ktoré sedia v Bundestagu stranu AfD extrémne a pri každej príležitosti len difamujú, a to s obrovskou podporou všetkých médií, blízkych vláde i opozícii, tak Petri všade boduje a získava čoraz väčšie sympatie.

Zo strany vlády je to vyslovená demagógia a doslova pohon na bosorky, čo podniká voči AfD. Pripomína mi to situácie, keď pred mnohými rokmi CDU robila to isté s novozaloženou stranou Zelených a neskôr potom spoločne, s už etablovanou Zelenou stranou a SPD chceli zničiť stranu Ľavice, ktorá teraz po etablovaní sa, robí to isté voči AfD. To všetko boli a sú hnusné, odporné a nedemokratické praktiky.

Teraz k aktuálnym číslam, ktoré sa vzťahujú na voľby a ukazujú momentálne hodnoty politických barometrov v troch spolkových krajinách, kde sa 13. marca volí.   

Inštitút Infratest dimap predpovedá pre CDU a SPD v Baden-Württemberg politické zemetrasenie. CDU má len 28 percent - to je pre stranu najnižšie číslo v histórii povojnového Nemecka. Ešte katastrofálnejšie je na tom SPD - len úbohých 13 percent, to tu tiež ešte nikdy nebolo. Práve toľko dosahuje aj AfD - 13 percent. Najsilnejšia strana sú Zelení - ktorí mometálne vládnu v Stuttgarte - majú teraz 32 percent. Podľa týchto hodnôt by súčasná koalícia SPD a Zelení v hlavnom meste usilovných Švábov padla. 

V Rheinland-Pfalz to pred voľbami vyzerá nasledovne: Podľa momentálnych preferencií jednotlivých strán by súčasna vládna koalícia SPD-Zelení nemohla vládnuť a takisto by nezostavila vládu ani koalícia strán CDU a FDP. CDU má len 36 percent, SPD 34 percent, AfD 9 percent, Zelení 7 percent, FDP 5 percent a Ľavica slabé 4 percentá.

Mám tu ešte čísla z východu Nemecka, z krajiny Sachsen-Anhalt (Magdeburg), kde sa 13. marca tiež volí. Tam má AfD skvelých 19 percent, SPD má len 15 percent, CDU 31 percent, Ľavica má 21 percent, Zelení len slabých 5,5 percent.

Tým je jasné, že AfD má oveľa viac prívržencov, ako to ešte pred niekoľkými týždňami tvrdili etablované strany a médiá, a tak obyvateľstvo zámerne zavádzali, teda klamali. 

Celé Nemecko - a predovšetkým páni politici v Berlíne - s napätím očakávajú výsledok 13. marca.