Hrozí katastrofa: Obrovská čínska priehrada Tri rokliny sa môže pretrhnúť

09.08.2020 23:32

Podľa informácií nemeckej publicistky Hamann je situácia v týchto dňoch taká vážna a hrozivo nebezpečná, ako nikdy dosiaľ.

V tomto roku sú monzúnové dážde v regióne, kde je priehrada, mimoriadne výdatné. Obrovské množstvá dážďovej vody zaplnili priehradné jazero do takej výšky ako nikdy predtým a zdeformovali po prvý raz mohutný priehradný múr.

Dokazujú to jasne aj satelitové snímky, kde je vidno, že priehradný múr, ktorý bol dokonale rovný, sa zvlnil. Experti sa obávajú, že môže prísť ku katastrofe nepredstaviteľných následkov. Ak tlak vody ešte trochu narastie, tak múr ho už viac neudrží a sa prelomí.

Ak sa tak stane, tak to znamená smrť miliónov ľudí a takmer celá produkcia Číny bude zničená, čo by malo katastrofálne následky i pre celú svetovú ekonomiku. Enormná hmotnosť veľkou rýchlosťou prúdiacej vody by dokonca spôsobila vibrácie zemskej osi.

Múr priehrady je samozrejme z betónu a ten vydrží extrémne veľký tlak – jeho nevýhodou je však to, že nie je elastický, čiže nie je schopný dilatácie.  Aby sa zvýšila dilatácia betónu, a to najmä v podobných prípadoch ako sú múry veľkých priehrad, tak inžinieri betónové múry opatria vhodnou oceľou. Dôležitá je pritom optimálna kvalita ocele a aj optimálne množstvo.

Experti, najmä zahraniční, sa domnievajú, že v prípade Troch roklín sa šetrilo aj pri kvalite ocele a aj pri jej množstve. To sa teraz ukazuje ako osudová chyba.

Ak by prišlo k prelomeniu priehrady, tak v priebehu extrémne krátkeho času zaplavia masy vody z priehradného jazera provinciu Hubei. Voda bude prúdiť rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu, a to pri prietoku  nepredstaviteľných 2 370 000 kubických metrov za sekundu.

Pod vodou zmiznú miliónové mestá  Yichang, Jingzhou a Wuhan. Za štyri až päť hodín dorazí masa vody do Yichangu a zaplaví ho do výšky asi 67 metrov!

Voda by sa dostala aj do Pekingu a dokonca za 24 hodín až do mesta Nanjing.

Podľa armádnej analýzy, urobenej armádnym hovorcom Yang Langom by takáto katastrofa zničila 45 percent  čínskej armády, 20 percent tankových divízií, 38 percent  infantérie a 100 percent vojenskéhjo letectva.

Okrem toho by bolo zaplavených 25 percent ornej pôdy.

Prelomenie priehrady Tri rokliny by znamenalo zničenie veľkej časti čínskej armády a zruinovanie čínskej ekonomiky.