Hrozí nám z Ukrajiny nový Černobyl?

29.12.2014 00:03

 

Kyjevská vláda robí v súčasnosti predovšetkým to, čo od nej požaduje Washington. To je na prvom mieste vyvolávanie a udržiavanie napätia s Ruskom. To, že ukrajinská atómová elektráreň Záporožie, ktorá je najväčšia v Európe, mala po troch týždňoch opäť vážnú poruchu, to Američanov vôbec nezaujíma. To nie je ich problém. Prevádzkovateľ elektrárne, ktorým je štátny koncern Energoatom, bol nútený v nedeľu odpojiť z prevádzky jeden zo šiestich reaktorov. Údajne išlo len o bezpečnostné opatrenie, lebo porucha, ktorá sa vraj netýkala reaktora, ho mohla poškodiť. Energoatom vydal vyhlásenie, že v okolí elektrárne nebola nameraná zvýšená rádioaktivita.

Je to paradoxné vyhlasenie, pretože ak sa s reaktorom nič nedialo a len bol odpojený z bezpečnostných dôvodov, tak prečo bolo treba merať rádioaktivitu?!

Porucha, ktorá sa stala v elektrárni začiatkom decembra, vyvolala v Európe veľké znepokojenie, lebo informáciu o nej Energoatom niekoľko dní zadržiaval.

Záporožje je v prevádzke od roku 1984 a s výkonom 6 000 Megawattov, je najvýkonnejšou elektrárňou v Európe. Vyrába takmer štvrtinu elektrického prúdu Ukrajiny. Len prednedávnom predseda ruskej vlády Dimitrij Medvedev varoval Kyjev pred nebezpečným rizikom, ak ukrajinská proamerická vláda nahradí v reaktoroch ruské palivové články americkými, čo hodlá dosiahnuť Washington. Ide predsa o obchod za veľa peňazí a prečo dať peniaze Rusom, keď ich môže zhrabnúť Washington. Nejaké smiešne riziko Ameriku predsa nezaujíma.