Je málo známe, že USA imperializmus v 19.storočí bol založený na extrémnom kolonializme

11.08.2015 23:13

Spojené štáty vznikli z kolónii Angličanov, Francúzov a Španielov, ktoré títo mali v severnej Amerike. V 19. storočí, keď sa chceli etablovať ako svetová veľmoc, tak museli zlomiť hegemóniu vlastnenia kolónií európskymi mocnosťami – Anglickom a Francúzskom - a minimálne sa im v tomto smere vyrovnať.

Po ukončení americkej občianskej vojny Juh proti Severu, v roku 1865, sa začala fáza vnútornej konsolidácie a uvedomovania si dôležitosti a významu novousporiadaného štátu. Intenzívne sa budovalo povedomie amerického nacionalizmu a zaštepovala sa do hláv občanov nevyhnutnosť  maximálneho rozšírenie vlastných zahranično-politických dimenzií. USA začali nadobúdať agresívny a rozpínavý charakter a rýchlo vzniklo presvedčnie o potrebe expanzie a získania vlatných kolónií.

Prvú kolóniu nadobudli Američania ale už v roku 1817, keď v Afrike založili západoafrickú Liberiu. Neskôr sa angažovali na základe Monroe-doktríny najskôr v Karibiku a potom pokračovali anexiou Havajských ostrovov a svoje kolonialastické pazúry zapustlii potom v Ázii a Pacifiku. 

Obchodovnie  s Čínou totiž nadobudlo postupne veľký význam aj pre Washington a tento obrovský trh nechceli Američania prenechať celý len Európanom a Japonsku. Po víťazstve v španielsko-americkej vojne v roku 1898 získali USA obrovské územia na juhu a pripojili si ich. Tým sa zároveň aj skončilo španielske koloniálne panstvo v Karibiku a Pacifiku. Posledná koloniálna expanzia USA sa konala po skončení druhej svetovej vojny, keď si vtelili do svojho panstva početné ostrovy v Pacifiku. 

Pokračovanie nasleduje