Je prorok Mohamed len vymyslenou osobou, ktorá nikdy nežila?

06.05.2018 11:16


Celý islam je založený len na osobe proroka Mohameda a na Koráne, ktorý mu údajne bol vložený do úst Alahom prostredníctvom anjela zoslaného z neba. V priebehu viacerých rokov ho potom Mohamed postupne diktoval rôznym svojím pisárom. Bez Mohameda by islam nemal žiadne oprávnenie existencie. Každý, kto dobre pozná Starý Zákon Biblie, však ľahko zbadá, že mnohé časti Koránu majú s ním veľkú podobnosť.

Všetko to, čo sa vie o Mohamedovi pochádza len z Koránu. Neexistujú o ňom nijaké iné pisomné dokumenty a záznamy z doby, keď údajne žil.

Žiadny islamský historik z časov, kedy Mohamed mal žiť, nenapísal o ňom ani jediné slovko. Naproti tomu je Ježiš Kristus dokázateľne historickou osobou, zadokumentovanou niekoľkými riadkami svojím súčasníkom, slávnym židovským historikom Jozefom Fláviom. Podotýkam ale, že je uvádzaný Fláviom len ako človek. Pre Židov bol Ježiš len jedným z nich.

Hľadanie historických právd a objektívnych dôkazov o pôvode Koránu, o tom ako vznikol naozaj a v akej pôvodnej reči bol napísaný a predovšetkým o tom, či Mohamed ako historická osoba skutočne aj žil - o to všetko sa v súčasnosti usilujú viacerí európski i americkí historici. Medzi nimi sú dokonca aj niekoľkí kritickí islamskí vedci. Ešte donedávna pochádzalo všetko to, čo svet o Mohamedovi a Koráne vedel len zo starých, historicky neoverovaných prameňov a len od nekritických vyznávačov islamu. Islam nebol nikdy podrobený racionálnym vedeckým analýzam, tak ako to bolo realizované v prípade kresťanstva i židovstva.

Staré islamské  tradície sa začali oveľa prísnejšie a analytickejšie podrobovať kritickému vedeckému mysleniu len pred niekoľkými rokmi. Najmä nemeckí vedci urobili v tomto smere priekopnícku prácu.

Napríklad na univerzite v Saarbrückene sa pred ôsmymi rokmi stretli vedci z niekoľkých krajín s rôznym vedeckým zameraním, aby sa dohodli na dlhodobej spolupráci pri výskume objektívnej histórie zo začiatkov islamu a aby analyzovali Korán nezávisle od skostnatelých metodických obmedzení tradičnej orientalistiky a od religióznych normatívov a predpisov veriacich moslimov.

Uvediem tu niekoľko z faktov, ktoré hovoria za to, že Mohamed nikdy nežil:

a, viac ako sto rokov po údajnej smrti proroka v roku 632 neexistoval nijaký písomný záznam tejto  dôležitej udalosti  v žiadnych dokumentoch a podkladoch mohamedánov, kresťanov a Židov.
 
b, správy, ktoré zanechali kmene a etniká, ktoré porazili v bojoch Arabi, sa síce zmieňujú o islame, ale nikde nie o Koráne a Mohamedovi.

c, počas prvých 60 rokov dobyvateľských vojen Arabov nedali víťazi raziť žiadne mince, kde by bol zobrazený Mohamed, alebo kde by bola  zmienka o Koráne

d, dokonca aj podľa autorizovaných islamských správ a oznámení nebol Korán pred rokom 650 v dnešnej svojej forme nikde ani slovom zmienený.

e, ani kresťania ani Židia, ktorí v tých časoch žili na miestach, kde mal pôsobiť Mohamed sa pred ôsmym storočím nikde nezmienili o existencii Koránu.
 
f, počas vlády kalifa Muaviju (661 - 680) bola v Bagdade postavená verejná budova, kde moderni archeológovia objavili jeden vyrytý nápis opatrený kresťanským krížom a nie nejakým symbolom islamu či Koránu.

g, až po roku 690, počas vlády kalifa Abd el-Malika, sa objavujú prvé písomné správy o prorokovi Mohamedovi a o islame. Z tejto epochy pochádzajú aj prvé mince, ktoré nejakým spôsobom reflektujú vieru islamu.