Katolícka cirkev USA podporuje Donalda Trumpa a Republikánov

25.05.2020 18:07

Vysokí predstavitelia katolíckej cirkvi v USA, ale aj prevažná časť katolíkov USA podporujú prezidenta Trumpa a majú pre jeho politiku veľké sympatie. Absolútne ich neovplyvňuje to, že New York Times napísal, že americkí Republikáni sú stranou, ktorá je ešte oveľa viac vpravo ako rakúska FPÖ, ktorú nemeckí politici a médiá dávajú na jednu úroveň s AfD.

V každom prípade platí, že Republikáni nemajú najmenší problém s tým, ak ich niekto označí za extrémnu pravicu. Ich najvyššie hodnoty sú národ, silný patriotizmus a viera. A to sú aj najvyššie hodnoty amerických katolíkov a ich biskupov.

Potom sú podľa definície New York Times aj oni extremni pravičiari a teda ešte horší ako AfD. Pred nedávnom sa vyjadril kardinál Raymond Burke, ktorý pochádza z USA, veľmi pozitívne o konzervatívnych pravicových  stranách, akou je aj AfD.

Americké katolícke médiá National Catholic Reporter napísali, že americkí biskupi a kardináli majú k Trumpovi veľmi dobrý vzťah a keď o ňom hovoria, tak to znie, ako keby to boli výpovede jeho blízkych spolupracovníkov.

Jedným z nich je aj kardinál Timothy Dolan, ktorý jasne dáva najavo, že je „trumpista“.

Dokonca aj nemecká katolícka cirkev, ktorej prevažná časť je konformná s vládou v jej boji proti AfD a konzervatívnym pravičiarom, musela priznať,  že v katolíckych kruhoch v USA sa Trump teší veľkej obľúbenosti aj preto, že sa veľmi zasadzuje za ochranu života všetkých ešte nenarodených detí, ktoré sú v matkinom tele a že je zásadne proti potratom.

Je prvým prezidentom USA, ktorý sa  zúčastnil „Pochodu za život“  a predniesol tam prejav.