Komu bude patriť 7. kontinent? - 2. časť

04.07.2014 00:07

Ďalšia zaujímavá idea z dielne astrofyzikov: Na Mesiaci sa otvára možnosť získavania hélia-3. Je to stabilný izotóp hélia, ktorý má dva protóny a jeden neutrón. Na Zemi je extrémne zriedkavý a prakticky je jeho množstvo takmer nulové. Bude dôležitým palivom pre budúce fúziové reaktory, na ktorých vývoji sa dlhodobo pracuje. Na Mesiac ho transportuje slnečný vietor a implantuje ho priamo do jeho povrchu. Na Zemi to nejde, lebo v ceste slnečného vetra je prekážka vo forme jej magnetického poľa a atmosféry. 

Podľa prognóz niektorých astrofyzikov sa však energetické zdroje Mesiaca budú v najbližších desaťročiach dať využívať maximálne len pre zabezpečenie astronómov, ktorí budú pracovať na tamojšej základni a na jej prevádzkovanie. Ziskuchtivé firmy to však vôbec neodradzuje od ich plánov a čoraz viac koncernov a podnikov chce svoj obchodný rádius rozšíriť až do kozmu - predovšetkým na Mesiac. Existuje už viacero, aj malých firiem, ktoré sú schopné konštruovať kozmické sondy, roboterové kozmické transportéry, časti rakiet, atď.

V USA pracujú viaceré firmy na konceptoch pre uskutočnenie pravidelných súkromnych letov na Mesiac. Je napríklad už naplánovaný hotel pre turistov, ktorý bude umiestnený v orbite Mesiaca. Kalifornská firma TransOrbital plánuje lety na Mesiac, ktorými tam bude dopravovať na želanie zákazníkov rôzne predmety ako vizitky, fotky, ale aj urny s popolom zomrelých, ktorí za života prejavia záujem o takýto pohreb. 

Vesmírna cestovná kancelária Space-Adventures, ktorá organizovala v roku 2001 prvý súkromný let ku kozmickej stanici ISS, plánuje realizovať súkromné oblety Mesiaca za cenu 100 miliónov dolárov. Budú trvať 16 dní a v ich rámci kozmoturisti navštívia aj stanicu ISS.

Zatiaľ to vyzerá tak, že o výsostné práva na Mesiaci sa pobijú USA, Rusko, Čína, India a možno aj EÚ.