Komu bude patriť 7. kontinent? Viete, kde leží?

10.07.2018 23:33

Viete, kde leží náš 7. kontinent? Je neďaleko a nachádza sa v obrovskom „kozmickom oceáne“. Je to náš blízky sused – Mesiac. Tvrdý boj o Mesiac sa začal už dávno a pred verejnosťou prakticky celkom nepozorovane. Vedia o tom len niektorí politici veľkých štátov a niektoré koncerny a firmy. Predovšetkým veľké štáty, kde je vyspelá raketová technika, si chcú čo najrýchlejšie zabezpečiť výsostné práva na určité oblasti 7. kontinentu. Samozrejme, že im ide o obrovské a veľmi žiadané nerastné bohatstvá, ktoré Mesiac v hojnosti „ponúka“; preto bude tento boj čoraz divokejší a pre nás nebezpečnejší.

Okrem toho má Mesiac aj veľký strategický význam a v tomto smere sa o neho zaujímajú vojenskí odborníci, generáli a zbrojársky priemysel. Mesiac má slúžiť aj ako základňa pre lety k Marsu a k ďalším vonkajším planétam našej slnečnej sústavy. Viaceré kozmické agentúry, najmä v USA, hovoria o plánovaných letoch k Mesiacu, s posádkou. Podľa svojej novej kozmickej doktríny chce Washington najneskôr do roku 2022 opäť obnoviť lety na Mesiac a v roku 2025 chce tam začať budovať základňu.

Dôležitá otázka, ako ľudia prežijú dlhý čas v mimozemských podmienkach je rozhodujúca pre budúce kozmické expedície. Povrch Mesiaca je však všetko iné, ako pre ľudí príjemný a vôbec mu nemožno priradiť atribút dobrých podmienok pre život.

Nemá vzduch vhodný na dýchanie a všade sa nachádza na jeho povrchu regolit, jemný mesačný piesok, ktorý pokrýva celý mesačný povrch a ľahko môže upchať pľúca. Počas dňa sa povrch Mesiaca ohreje až na 130 stupňov Celsia a v noci klesne teplota až na mínus 160 stupňov. Slabá gravitácia Mesiaca spôsobuje redukciu svalovej hmoty a rednutie kostí. Okrem toho je tam nebezpečné kozmické žiarenie, lebo Mesiacu chýba ochranná vrstva atmosféry a magnetické pole, ako je to na Zemi a preto sa tam rýchlo môžu poškodiť bunky tela.

Oblasti okolo mesačných pólov považujú vedci za najvhodnejšie pre umiestnenie základne. Os Mesiaca má takú polohu, že na niektorých vysokých vrchoch v blízkosti pólov svieti Slnko nepretržite a z toho dôvodu bude prostredníctvom solárnych fotočlánkov zabezpečená dostatočná dodávka elektrického prúdu.

Vedci dokonca zamýšľajú použiť pre ne silícium, ktoré sa dá získať z mesačnej horniny.
Ďalšia zaujímavá idea z dielne astrofyzikov:

Na Mesiaci sa otvára možnosť získavania hélia-3. Je to stabilný izotóp hélia, ktorý má dva protóny a jeden neutrón. Na Zemi je extrémne zriedkavý a prakticky je jeho množstvo takmer nulové. Bude dôležitým palivom pre budúce fúziové reaktory, na ktorých vývoji sa dlhodobo pracuje. Na Mesiac ho transportuje slnečný vietor a implantuje ho priamo do jeho povrchu. Na Zemi to nejde, lebo v ceste slnečného vetra je prekážka vo forme jej magnetického poľa a atmosféry.

Podľa prognóz niektorých astrofyzikov sa však energetické zdroje Mesiaca budú v najbližších desaťročiach dať využívať maximálne len pre zabezpečenie astronómov, ktorí budú pracovať na tamojšej základni a na jej prevádzkovanie. Ziskuchtivé firmy to však vôbec neodradzuje od ich plánov a čoraz viac koncernov a podnikov chce svoj obchodný rádius rozšíriť až do kozmu – predovšetkým na Mesiac. Existuje už viacero, aj malých firiem, ktoré sú schopné konštruovať kozmické sondy, roboterové kozmické transportéry, časti rakiet, atď.

V USA pracujú viaceré firmy na konceptoch pre uskutočnenie pravidelných súkromnych letov na Mesiac. Je napríklad už naplánovaný hotel pre turistov, ktorý bude umiestnený v orbite Mesiaca. Kalifornská firma TransOrbital plánuje lety na Mesiac, ktorými tam bude dopravovať na želanie zákazníkov rôzne predmety ako vizitky, fotky, ale aj urny s popolom zomrelých, ktorí za života prejavia záujem o takýto pohreb.

Vesmírna cestovná kancelária Space-Adventures, ktorá organizovala v roku 2001 prvý súkromný let ku kozmickej stanici ISS, plánuje realizovať súkromné oblety Mesiaca za cenu 100 miliónov dolárov. Budú trvať 16 dní a v ich rámci kozmoturisti navštívia aj stanicu ISS.
Zatiaľ to vyzerá tak, že o výsostné práva na Mesiaci sa pobijú USA, Rusko, Čína, India a možno aj EÚ.