Koniec vlády Merkel? Bývalý vicešéf CSU, Gauweiler, vyzval stranu vystúpiť z koalície s CDU a SPD

10.01.2016 18:15

Peter Gauweiler oficiálne nástojí na tom, aby jeho CSU opustila vládnú koalíciu CDU, CSU a SPD, ak kancelárka Angela Merkel nedovoli stanoviť presnú a záväznu hranicu pre prijímanie utečencov v Nemecku. Horst Seehofer, šéf CSU, sa už skôr vyslovil  za to, aby táto hranica bola maximálne 200 000 utečencov ročne. Pritom len za uplynulý týždeň prišlo do Nemecka, napriek zlým poveternostným podmienkam zimy, viac ako 25 000 utečencov.

Okrem toho Peter Gauweiler  neobyčajne ostro kritizoval kancelárku. Povedal, že Angela  Merkel má úplne iný názor na vedenie štátu a spoločnosti, ako ho má jeho strana CSU. To všetko predniesol ostrielaný 66-ročný politik, ktorý sa nikdy nebál menovať veci pravými menami a nekompromisne povedať svoju mienku, v meste Marktredwitz, na slávnostnom stretnutí predstaviteľov a členov CSU z tamojšieho regiónu, ktoré sa konalo minulý piatok.

Prehlásil, že ak nepríde v utečeneckej politike vlády k urýchlenej dohode medzi CSU a CDU o hraničnom čísle pre utečencov, tak musí CDU vyhlásiť nové voľby, alebo do vlády namiesto CSU povolať Stranu Zelených. O tých je všeobecne známe, že v utečeneckej politike dokonca ešte horlivejšie napĺňajú predstavy kancelárky, ako ona sama.

Gauweiler povedal, že situácia v Nemecku je viac ako dramatická, lebo už je veľmi nebezpečne ohrozená suverenita štátu a vláda poriadku, práva a zákonov. Zároveň vyzval CSU-Landesgruppe v Bundestagu, aby v ňom predložila žiadosť na stanovenie mximálneho čísla pre prijímanie utečencov a aby o tom hlasovali poslanci.

Peter Gauweiler odstúpil v marci minulého roku zo svojej funkcie vicešéfa CSU z protestu voči utečeneckej politike vládnej koalície.

Držať otvorené hranice štátu pre všetkých utečencov, ako to nariadila Frau Merkel, a vpúšťať ich bez registrácie a povolenia pobytu do Nemecka, je nezákonné a protiústavné. Kancelárka takto nielenže nedodržiava zákon, ale sa nad neho vyvyšuje takým spôsobom, akoby sama  bola najvyšším zákonom. Niečo také ale robia len diktátori a Führeri, ktorí zrušili demokraciu. Každý občan, ak nedodrží zákon , tak je trestne stíhaný. A. Merkel sa svojím nezákonným konaním vyvyšuje nad občanov a ešte sa im pritom aj smeje do tváre.

Tvrdá kritika utečeneckej politiky kancelárky Merkel pod mottom Wir schaffen es (My to dokážeme), prišla aj od nórskej premiérky E. Solbergovej.

Britský premiér David Cameron stojí veľmi rozhodne za Horstom Seehoferom a výrazne podporuje jeho utečeneckú politiku, ako aj kritiku Petra Gauweilera voči Angele Merkelovej. Demonštroval to pred niekoľkými dňami, keď prišiel do Bavorska a zúčastnil sa pracovného stretnutia delegátov CSU, kde bolo aj celé predsedníctvo strany a všetci členovia bavorskej vlády.

To čo  v Marktredwitz v piatok predniesla proti kancelárke táto veľká osobnosť CSU, Gauweiler, je fakticky názorom celej strany bez výnimky. Peter Gauweiler bol len tým, ktorý to tvrdo a bojovne vyjadril verejne. Tak ho poznám už dlhé roky.