Kritické rakúske médiá: Slováci hlasovali „nesprávne“: Po víťazstve Pellegriniho vo voľbách chcú Zelení znížiť eurofondy

09.04.2024 16:42

Západ a jeho médiá neskrývane podporovali zvolenie Ivana Korčoka za prezidenta SR. Nebolo to nič platné a Slováci sa rozhodli správne.

 

V ďalšom z rakúskych médií:

 

„Prezidentské voľby na Slovensku vyhral v sobotu ľavicový vládny kandidát a bývalý premiér Peter Pellegrini.

To by malo spôsobiť, že zátky od šampanského prasknú napríklad v Berlíne, kde je pri moci červeno-zeleno-žltá vláda. Ale nepraskali. Pellegrini je považovaný za politika nakloneného Rusku a ostrého kritika dodávok zbraní na Ukrajinu. Zvíťazil proti kandidátovi prozápadnej a EÚ opozície Ivanovi Korčokovi.

 

A keďže Slováci nehlasovali tak, ako chceli lídri EÚ, tak 48-ročný bývalý predseda parlamentu čelí ostrej kritike. Európsky politik Strany zelených Anton Hofreiter okamžite vyzval na zrušenie eurofondov pre Slovensko:

 

Je dôležité, aby slovenská vláda dostala jasný varovný signál z Berlína a Bruselu.

A Hofreiter sa vyhráža: Ak premiér Robert Fico a Pellegrini „vezmú sekeru“ na slovenský ústavný štát a otvoria vrátka korupcii, z eurofondov už nebudú môcť tiecť peniaze. Nehovorí sa o tom, že slovenský zákon stanovuje, že prezidenta volí ľud a toto demokratické rozhodnutie musí byť prijaté.

 

Zahraničný politik CDU Norbert Röttgen zaznieva v rovnakom duchu. Ten dokonca navrhol, aby Slovensko vystúpilo z EÚ, lebo Pellegrini a premiér Fico „otvorene sympatizujú“ s Putinom. A vyhráža sa:

EÚ to už nesmie a nemôže tolerovať.

 

Čo urobil zlého Pellegrini, že musel počuť takéto vyhrážky?

„Či sa to páči alebo nie, Slovensko stojí za mierom,“ vyhlásil po svojom volebnom víťazstve.

Zároveň odporučil, aby Kyjev viedol mierové rokovania s ruským lídrom Vladimirom Putinom.

V skutočnosti má prezident na Slovensku malú moc. Rovnako ako v Rakúsku má len reprezentačné úlohy. Jeho význam narastá len v čase krízy. A predsa: Brusel nemôže a nechce akceptovať, ak občania presadzujú inú cestu, ako chce on.“

 

To je jasná podpora kritických rakúskych médií pre Pellegriniho a Fica a uznanie Slovákov, že správne volili, na rozdiel od viacerých iných EÚ štátov.