Kritické rakúske médiá oceňujú krok premiéra SR: Robert Fico „vypína“ RTVS, ktorá proti nemu štvala a podporovala protiruskú opozíciu

25.04.2024 20:57

Rakúske médiá píšu:

Vláda Slovenska, ktorá je kritická voči EÚ, robí ďalší krok vo svojom pláne odstaviť RTVS. Odpor  proti tomu za hranicami Slovenska sa už formuje.

 

Slovenská vláda rozpúšťa verejno-právnu RTVS. Sociálnodemokratický suverénny premiér Robert Fico opakovane kritizoval rozhlas a televíziu za politické a neobjektívne spravodajstvo. Nielen kvôli neobjektívnemu spravodajstvu o ňom a jeho strane, ale aj počas Covidu, kde opakovane obviňoval novinárov.

 

Toto je Ficov úder proti impériu EÚ

 

Vláda v stredu prijala návrh zákona slovenskej ministerky kultúry. Zodpovedajúci projekt bol už nejaký čas známy. Teraz – po prezidentských voľbách, ktoré vládny kandidát vyhral – sa tento krok zavádza do praxe. Parlament by mal potom v júni vydať svoj OK.

 

To znamená, že Ficova vláda sa politicky odtrháva od celej opozície, ktorú podporuje Európska komisia.

 

„Nemecká asociácia novinárov“ sa k tomu už vyjadrila a ostro kritizovala postup slovenskej vlády. Európskej komisii odkazuje, že „vývoj na Slovensku“ treba pozorne sledovať.

 

Zamestnanci RTVS sa obliekli do čierneho na protest proti vyhláseniu vlády, že do júna organizáciu zruší a nahradí ju inou.

 

Poľská vláda pod vedením Donalda Tuska mimochodom po „zmene režimu“ urobila úplne podobný krok ako Ficova  vláda. Tusk dal vypnúť viaceré kanály verejno-právneho vysielania. V tom čase ale nebol žiadny protest zo strany EÚ ani nemeckých novinárskych združení. Tusk zrušil aj „propagandistické kanály“ predchádzajúcej vlády kritickej voči EÚ. BBC vtedy o tom mlčala. Teraz ale v podobnej veci Fica ostro kritizuje.

 

RTVS zahŕňa niekoľko rozhlasových a televíznych staníc. Asi sa nedá očakávať, že všetky budú rozpustené bez náhrady. Rozpustenie bude pravdepodobne prvým krokom ku komplexnej reforme. Tá sa bude po reforme volať STVR a bude mať nové generálne riaditeľstvo.

 

To sa asi vôbec nebude páčiť Európskej komisii – na rozdiel od Poľska, ktorému to bez najmenších problémov hladko prečlo.

 

Najnovšie mohol Fico posilniť svoju moc prostredníctvom výsledkov prezidentských volieb. Súčasná prezidentka Čaputová – ​​odporca Ficovej EÚ kritickej vlády EÚ – je prirodzene proti reforme RTVS. Vo funkcii však bude len do konca júna.“

 

Rakúske nesystémové médiá sú samozrejme jednoznačne na strane Roberta Fica a sympatizujú veľmi aj s jeho rozumnou racionálnou politikou voči Rusku. 

Vidia v ňom premiéra, ktorý chce presadzovať proslovenskú politiku, podobne ako Viktor Orbán, ktorý už dlho presadzuje - na veľký hnev  Bruselu - suverénnu promaďarskú politiku.