Kto tvrdí, že nemecká ekonomika je v hlbokej kríze, ten hovorí nezmysly

28.06.2015 22:11

Tvrdiť niečo také o nemeckej ekonomike, to len svedčí o elementárnej neznalosti pomerov v Nemecku. Niečo také absurdné môže povedať len ten, kto vôbec nerozumie ekonomike Nemecka a nemá ani potuchy o nemeckých ekonomických údajoch a číslach a nepozná vlastnosti nemeckého národa.

Veď ak by sa do  vážnej ekonomickej krízy dostalo Nemecko, tak celá Európa je stratená.

Dozvedel som sa, že túto dezinformáciu uviedol nejaký bloger v slovenských médiách.

 

Preto niekoľko faktov:

 

Nemecká ekonomika nebola ešte nikdy – odkedy sa Nemecko v 19. storočí stalo ekonomicky najsilnejším a priemyselne najvyspelejším európskym štátom – v nejakej kríze. Je stabilne už dlhé desaťročia najsilnejšou ekonomikou na svete. Momentálne jej patrí druhé miesto.

Viaceré nemecké ekonomické inštitúty zvýšili údaj indexu rastu nemeckej ekonomiky na tento rok, ktorý prognostikovali v uplynulom roku. Nemecká ekonomika rastie v súčasnosti dokonca jednoznačne rýchlejšie ako predpovedali experti. Nemecká spolková banka zvýšila svoju prognózu jej rastu pre rok 2015 z jedného percenta v decembri 2014 na 1,6 percent v máji 2015. Prezident Spolkovej banky Jens Weidmann si je istý, že v budúcom roku porastie až nad dva percentá.

Konjuktúra v Nemecku teda beží naplno a neustále zvyšuje svoje obrátky. Tvrdiť preto zavádzajúco opak, je buď  totálna neznalosť pomerov v Nemecku alebo jednoducho nezodpovedné šírenie paniky.

Nemeckí spotrebitelia sú  už dlhšiu dobu v skvelej nálade konzumovania, čo ešte viac umocňuje  a zlepšuje konjuktúru nemeckej ekonomiky. Aj nezamestnanosť v Nemecku nepretržite už niekoľko rokov klesá a v zjednotenom Nemecku nebola ešte nikdy taká nízka, ako je teraz. V máji tohto roku bolo nezamestnaných 6,3 percent Nemcov. Spolkový úrad práce vychádza z toho, že v budúcom roku by mohla nezamestnanosť v Nemecku klesnúť pod 6 percent. Už teraz má Nemecko najnižšiu nezamestnanosť v celej EÚ.