Kyjev potvrdil: Obviňovanie Trumpa Bidenom je lož: Telefonát bol priateľský

22.09.2019 23:44

V sobotňajšom televíznom interview situáciu okolo telefónneho rozhovoru prezidentov USA a Ukrajiny v júli vysvetlil suverénne a pokojným hlasom minister zahraničia Ukrajiny Vadim Pristajko. Okrem iného uviedol:

„Americké médiá, ktoré oznamovali, že prezident Donald Trump prezidenta Volodymyra Zelenského k niečomu nútil a či dokonca vydieral sú nepravdivé a nezmyselné. Ja viem presne, o čom hovorili a ich rozhovor bol dlhý a niesol sa len v priateľskom tóne a nebol v jeho priebehu robený žiadny tlak na nášho prezidenta. Prezidenti diskutovali predovšetkým o mnohých dôležitých témach.“

Požiadavku Joe Bidena  a Demokratov okolo neho, aby Ukrajina vydala prepis júlového telefonátu  minister Pristajko kategoricky odmietol. Dôrazne americkým Demokratom odkázal, že ak to ešte nevedia, tak nech si uvedomia, že Ukrajina ako nezávislá krajina si vyhradzuje právo ponechať si svoje štátne tajomstvá pre seba.

Podľa Bidena chcel Trump od  Zelenského utajené informácie o aktivitách jeho syna Huntera v Ukrajine, aby ich mohol využiť proti nemu vo volebnom boji o prezidentské kreslo v roku 2020. Už teraz je takmer isté, že kandidátom Demokratov na prezidenta sa stane práve Joe Biden.

Hunter Biden prišiel po dohode Porošenka a Obamu v roku 2014 do Ukrajiny a hneď bol dosadený do význam nejpozície plynového koncernu Burisma Holding. V dozornej rade koncernu boli len Američania a ani jediný Ukrajinec. Biden bol poverený nadväzovať  kontakty s významnými internacionálnymi partnermi a podliehali mu aj právne záležitosti.

Samozrejme, že Porošenko umožnil Joemu Bidenovi v Ukrajine doslova ryžovať zlato. Veď Bidenovci boli úzko prepojení s Obamom a Porošenko potreboval jeho priazeň a Hunter mal preto v Ukrajine úplne voľnú ruku pre svoje vlastné „obchodné“ záležitosti, ktoré vynášali milióny.

Nový prezident v Kyjeve je ale protipól Porošenka a chce Ukrajinu vyčistiť  nielen od domácich rozkrádačov, ale rozhodne aj od tých typu Joeho a Huntera Bidena.

A je preto len logické, že v júlovom rozhovore si prezidenti USA a Ukrajiny niečo o vykrádačovi Ukrajiny, Bidenovi juniorovi určite povedali. Ale ako zdôraznil minister Pristajko, nešlo o nijaký nátlak Trumpa, ale o veľmi dlhý priateľský rozhovor.

A v rámci normálneho priateľského rozhovoru môžu americký a ukrajinský prezident plným právom hovoriť o ktoromkoľvek občanovi USA, ktorý pôsobí v Ukrajine.

A nikto nemá právo nútiť ich k tomu, aby oznámili, čo si o ňom povedali.