Ľaváci sú väčšinou inteligentnejší ako praváci a majú aj iný charakter

28.02.2017 17:24

V priebehu posledných desaťročí bolo urobených veľa výskumov a štúdií o tom, v čom sa odlišujú ľaváci od pravákov a či možno povedať, že jedni sú inteligentnejší ako tí druhí. Mňa ako veľmi zvedavé dieťa to odmalička zaujímalo a sledoval som to a porovnával. Som rodeným ľavákom a počas detstva som to vnímal ako nespravodlivosť a „diskrimináciu“, že už v prvej triede bola moja prirodzená potreba písať ľavou rukou učiteľkou potláčaná, zakazovaná a či dokonca trestaná. Aj neskôr, keď sa mi ako dieťaťu niečo manuálne nepodarilo dobre urobiť, tak prišiel výsmech autorít: „Čo sa iné dalo čakať, veď si len ľavák“.

Mal som na základnej dvoch spolužiakov, s ktorými som sa najviac priatelil. Obaja boli ľaváci a boli veľmi nadaní a ľahko sa učili. Už vtedy som nadobudol dojem, že ľaváci sú inteligentnejší ako praváci. Od toho času som vždy v mojom okolí sledoval a zisťoval, kto je ľavák a ako sa učí a aké má záujmy. Opakovane sa mi potvrdilo, že ľaváci boli vo veľkej väčšine prípadov inteligentnejší ako praváci. Dokazujú to aj spomínané výskumy.

Okrem toho sa od seba odlišujú aj profilom osobnosti a charakterom. "Ľavičiari" sa vyznačujú výrazným sklonom k hľadaniu všetkého, čo súvisi s extrémnym. Preto majú veľmi často aj rebelské povahy a vzpierajú sa iracionálnym autoritám. Sú preto pripravení napríklad presadzovať svoje ciele aj za každú cenu a majú odvahu riskovať aj tam, kde sa to ostatní neodvážia. Ľavákom bol Alexander Veľký, Napoleon, Karol Veľký,...Ľaváci sa vyznačujú aj lepšou intuíciou a fantáziou. Praváci majú zas lepšiu priestorovú predstavivosť.

"Lefties" - ľaváci majú veľkú výhodu aj v individuálnych športoch ako tenis, box či šermovanie. Praváci nedokážu tak dobre reagovať na ich údery ľavačkou. Ľaváci ale reagujú na údery pravákov pravou i ľavou rukou rovnako dobre. Ľaváci majú podstatne lepšiu kontrolu nad svojou pravou rukou ako praváci nad svojou ľavou. Ľaváci sa spravidla vyznačujú aj vyššou kreativitou ako praváci a tiež majú vyššiu schopnosť sa presadiť.

V oblasti kultúry, vedy, športu a politiky spomeniem aspoň niekoľko nezabudnuteľných  ľavákov: Mahatma Gandhi, Fidel Castro, Bill Clinton, Barak Obama, W.A. Mozart, Leonardo da Vinci, W. Goethe, Muhammed Ali, Martina Navratilova, Pele, Diego Maradona, Albert Einstein, I.Newton, Charlies Chaplin, Greta Garbo,Marylin Monroe, Angelina Jolie, Julia Roberts.

V USA bol v tomto smere urobený pred niekoľkými rokmi jeden zaujímavý prieskum. Pracovníci Inštitútu pre  výskum ekonómie v New Yorku  skúmali platy 5 000 akademikov vo veku 28 až 35 rokov. Zistili, že ľaváci mali o 15 percent vyššie platy ako praváci.

Svet, tak ako sme ho vybudovali, je jednoznačne nastavený pre potreby pravákov a ľaváci preto musia vynaložiť viac námahy a vynaliezavosti, aby s ním boli tak kompatibilní ako praváci.  To je jeden z dôvodov, prečo sú vo väčšine prípadov kreatívnejši ako praváci.