Lavrov v Pekingu. Rusko a Čína posilňujú svoje spojenectvo proti Západu! A západný mainstream o tom luhá a si protirečí

12.04.2024 10:44

Peking je najdôležitejším partnerom Moskvy, a to nielen od začiatku ukrajinskej vojny. Cesta ruského ministra zahraničia Lavrova do Číny by mohla byť prípravou na ďalšiu návštevu na vysokej úrovni.

Moskva a Peking chcú zaujať rozhodný postoj voči USA a ich partnerom v Európe a Ázii.

 

Cieľom je „dvojitá odpoveď“ na politiku Západu, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok na spoločnej tlačovej konferencii s čínskym náprotivkom Wang Yi v čínskom hlavnom meste.

 

Lavrov obvinil USA, že chcú vnútiť svoju vôľu iným štátom. Zdôraznil, že k Rusku a Číne sa pridávajú ďalšie podobne zmýšľajúce krajiny a ich počet z pohľadu Západu hrozivo narastá.

 

Konflikty medzi Západom na jednej strane a Čínou a Ruskom na strane druhej sa už roky zintenzívňujú. USA obviňujú Čínu okrem iného z nekalých obchodných praktík a zaviedli vysoké clá na dovoz a obmedzili vývoz špičkových technológií do ľudovej republiky. Európa zvažuje aj sankcie proti čínskym dovozom elektromobilov kvôli štátnym dotáciám.

 

Ale obchod medzi Ruskom a Čínou je na historickom maxime.

 

V Tichomorí súperia o sféry vplyvu Čína a USA. Peking tam ale čoraz viac stupňuje svoju prevahu nad USA a k tom samozrejme prispieva výrazne aj Moskva.

 

Podľa medializovaných informácií preto USA vo svojom zúfalstve chcú rozšíriť vojenskú alianciu Aukus s Austráliou a Veľkou Britániou.Ruské tlačové agentúry citovali Wang Yiho, ktorý opäť dôrazne žiadal, aby NATO nerozširovalo svoje aktivity v ázijsko-tichomorskom regióne. Rusko zase obviňuje vojenskú alianciu NATO, že svoju sféru vplyvu posunula ďalej na východ, čím zdôvodňuje o.i. aj vojenskú operáciu na Ukrajinu.

 

Čím silnejšie sú konflikty so Západom, tým viac sa Rusko a Čína obracajú k sebe. Len v marci Wang Yi oznámil „novú paradigmu“ vo vzťahoch medzi Čínou a Ruskom. Obojsmerný obchod dosiahol minulý rok rekordných 240 miliárd dolárov, poháňaný aj čínskym dovozom ruskej ropy a vývozom áut a elektroniky.

 

Lavrov: Vzťahy medzi Pekingom a Moskvou sú lepšie ako kedykoľvek predtým, hoci veľmi dobré sú už dlhé roky.

Lavrov zdôraznil, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na historickom maxime. Poďakoval Číne za jej podporu a za jej prejavy radosti nad znovuzvolením Vladimira Putina a v boji proti terorizmu.

Toto bude pokračovať, povedal s odkazom na teroristický útok na koncertnú sálu Crocus City Hall neďaleko Moskvy. 

 

Mainstream Západu raz píše (lživo), že Peking sa už odkláňa od Ruska, inokedy uvádza zas pravý opak. Jednotlivé jeho prúdy sa navzájom nekontrolujú čo píšu a tak si neraz úplne paradoxne protirečia.