Má priam "neľudsky" zjazvenú tvár - ale aj tak nás fascinuje svojím jedinečným vyžarovaním

11.09.2014 14:29
 

Viac ako 40 rokov bolo okolo neho relatívne veľmi ticho. Akoby prestal existovať, hoci sme ho často videli, keď sme zdvihli večer a či v noci oči k oblohe. 

Avšak v ostatných rokoch sa predovšetkým vedci a inžineri začali o neho intenzívne opäť zaujímať. Dokonca mu pripisujú kľúčovú rolu pri budúcich veľkých kozmických expedíciách ľudstva. Ide o nášho trvalého spoločníka, ktorý nás vytrvale a oddane obieha - o náš Mesiac.

Viac ako 40 000 kráterov na jeho tvári vytvára preto jeho veľmi zvrásnený povrch , takže má zjazvenú tvár. Tým je mienená tá časť Mesiaca, ktorá je k nám permanentne privrátená - jeho druhú časť preto nevidíme nikdy. Nevidíme ju nikdy preto, lebo Mesiac má voči Zemi takzvanú viazanú rotáciu, to znamená, že počas jedného obehu okolo našej planéty, sa otočí okolo vlastnej osi tiež len jediný raz.

Nespočetné "jazvy" na povrchu Mesiaca objavil Galileo Galilei, ktorý ako prvý človek sa pozeral v roku 1609 na nášho trabanta a s veľkým údivom musel zistiť, že nemá ideálne hladký povrch, ako to vtedy tvrdilo cirkevné učenie.