"Mesiac" nášho Mesiaca bude slúžiť ako odrazový mostík pre let na Mars

27.06.2014 00:04

NASA plánuje zachytiť vhodný asteroid a potom ho navigovať do orbitu nášho Mesiaca, aby sa následne stal jeho satelitom. Týmto neobyčajným manévrom má byť zahájená zatiaľ najkomplikovanejšia vesmírna misia, akú ľudstvo pri dobíjaní kozmu realizovalo: Let s posádkou k červenej planéte - k Marsu. V tomto smere je dokonca možné súťaženie. Dánsky podnikateľ Bas Lansdorp má na pláne vyslať v roku 2025 prvých ľudí na Mars. Finančne je let k Marsu - podľa Lansdorpa - zabezpečený. 

Jeho projekt má však jeden háčik. Jeho let na Mars bude totiž len jednostranný a síce v tom zmysle, že sa pôjde len tam, cesta naspäť nebude. Pre "marstronautov" bude platiť motto: "Mars uvidieť a potom zomrieť". Napriek tomu sa mu už prihlásilo niekoľko desiatok záujemcov.

Podmienky pre život na Marse budú ale veľmi tvrdé. Cestovatelia na Mars budú po dlhom, mnohomesačnom lete eventuálne zdravotne na tom tak zle, že sa im doslova môžu polámať po pristáti kosti. Pochopiteľne, že NASA to všetko dobre vie, napriek tomu jej rozhodnutie o lete na Mars stojí pevne.

Vedci NASA zverejnili teraz niekoľko detailov z ich plánov letu na Mars.

NASA-šéf Charles Bolden prezradil: "Našim cieľom bolo a je vyslať na Mars ľudí. To je skutočne veľmi ťažká úloha. NASA chce týchto ľudí dopraviť aj naspäť k Zemi, a to robí tento projekt ešte ťažším a finančne náročnejším."

Aby vedci mohli optimálne pripraviť let, tak plánujú prvé skúšky na vhodnom mieste vo vesmíre. Potrebujú tam preskúšať niektoré nové technológie a niektoré ešte vyvinúť. Pre rok 2019 NASA pripravuje štart kozmickej sondy, ktorá si vyhľadá malý blízky asteroid, vezme ho do vleku a dopraví ho do mesačného orbitu.  NASA dúfa, že bude môcť tak presadiť svoj uprednostňovaný dizajn nového osobného transportného systému, ktorý potom spolu s Orion-modulom pristane na vybranom Asteroide.  NASA vedci si už vyhliadli deväť asteroidov-kandidátov pre svoj cieľ.