Migranti napadli v Ceute španielsku políciu s plameňometmi

27.07.2018 07:18

Približne 600 migrantov preliezlo cez  šesť metrov vysoké hraničné oplotenie španielskej enklávy Ceuty ležiacej na severoafrickom pobreží. Urobili tak vo veľmi skorých ranných hodinách vo štvrtok, čo políciu zaskočilo a prišla neskoro, až keď migranti už boli na území Ceuty.

Niečo podobné sa udialo aj v minulosti už niekoľkokrát. V tomto prípade migranti ale po prvý raz brutálne zaútočili na španielskych policajtov početnými plameňometmi, ktoré si niesli so sebou. Okrem útoku s plameňometni útočili na prekvapených policajtov aj s haseným vápnom, ktoré hádzali policajtom do tváre. To pri dotyku s kožou má páliaci účinok a ju nebezpečne leptá. Policajti nepoužili strelné zbrane, obávali sa, že by ich organizácie NGO mohli obviniť z rasistického útoku na nevinných, a tak bolo viacero policajtov zranených.

Krátko po úspešnom vpáde brutálnych migrantov na španielske územie na pôde Afriky sa pokúšali o to isté ďalšie stovky migrantov.

V tom čase už ale prišli na miesto činu aj oddiely marockej polície a posily pre španielsku Guardia civil. A tie zabránili  ďalším útokom migrantov na oplotenie.

Ceuta leží oproti Gibraltáru a 250 kilometrov ďalej na východ leží Melilla, druhá španielska enkláva v Afrike. V blízkosti oboch kempujú trvale desaťtisícky migrantov a čakajú na vhodnú príležitosť, aby mohli preliezť cez vysoké hranične oplotenie, čo sa vždy nejakým podarí. V oboch enklávach existuje oddávna podivný zákon: Komu sa podarí dostať na územie za oplotením je už na španielskom území a už viac nesmie byť odtiaľ vykázný.

Pre migrantov, ktorým sa to podarí, je to vstupná brána do raja, teda do Španielska v Európe.

Ceuta a Melilla sú tak v trvalom stave obliehania. Pre ich španielskych obyvateľov je to psychicky veľmi zaťažujúca situácia. A Madrid ani Brusel nemajú vôbec žiadne riešenie.