Miláno: Salvini sa stretol s predstaviteľmi AfD, Dánskej ľudovej strany a Správnych Fínov

09.04.2019 23:37

Lega, strana vicepremiéra Mattea Salviniho chce s AfD a ďalšími konzervatívnymi patriotickými stranami v EÚ vytvoriť v európskom parlamente  novú frakciu s názvom EAPN – Európska Aliancia ľudí a národov.

V pondelok sa konala v Miláne na podnet Salviniho konferencia týchto strán. Za AfD sa jej zúčastnil Jörg Meuthen, ktorý povedal, že v Miláne bol položený základný kameň pre vznik niečoho nového.

Konferencie sa nezúčastnili ďalšie konzervatívne strany, ktoré sa však k tejto iniciatíve pripoja. Meuthen podotkol, že do svojho spolku privítajú všetky strany, pre ktoré sú atribúty ako patriotizmnus, konzervativizmus a sloboda nielen prázdnymi slovami, ale najvyššími politickými i morálnymi hodnotami.

EANP má oficiálne vzniknúť po EÚ-voľbách koncom mája. Matteo Salvini vyhlásil, že EÚ sa stala pre mnohé  národy akoby nočnou morou a  preto sa  EANP chce stať alternatívou ku stranám, ktoré túto moru spôsobili.

Meuthen zdôraznil najmä to, že AfD chce spoločne s ostatnými príbuznými stranami urobiť všetko pre vytvorenie „európskej pevnosti“, do ktorej bude vpustený len ten, kto bude pre EANP akceptovateľný. Talianska Lega už príkladne ukazuje, ako sa to dá zrealizovať v Taliansku.

V EÚ-parlamente tvoria už teraz tri veľké konzervatívne strany frakciu Európa národov a slobody. Je to Lega M. Salviniho, FPÖ  vicekanzelára Heinza-Christiana Stracheho a Francúzske nacionálne hnutie Marine Le Pen.

Bude Slovensko schopné v májových voľbách voliť tak, aby pomohlo rozšíriť rady EAPN?