Moj dopis staremu priatelovi zo studentskych cias, ktory ma nasiel na webe

28.05.2014 16:46

Cuerido amigo Ivan,

dakujem za tvoje uznanlive slova v spanielcine o mojej tvorbe, ktore si mi poslal kontaktnym mailom cez web a ktore mi preposlala moja mudra asistentka, pani Eva. Prihovaram sa ti touto cestou. Rad si spominam na nas spolocny studentsky cas v Bratislave. Predstav si, objavil som dokonca i fotky z tych davnych cias, kde sme spolocne. Niektore su z Nemecka, z vtedajsej NDR, kde sme boli po stvrtom rocniku VS na mesacnej stazi. Na jednej z nich sme viaceri spoluziaci, aj s Nemcom Frankom, mladym studentom, ktory nas sprevadzal a sa o nas staral. Spominas si na neho? Vsetci sme vtedy boli tak daleko na zapad od CSSR po prvy raz a vychodne Nemecko sa nám zdalo ako iny, vyspelejsi svet, ako bolo vtedy Slovensko.

Ja som si vtedy povedal, ze urobim vsetko pre to, aby som spoznal nemecku kulturu a naucil sa nemecky - od detstva som obdivoval nemecky intelekt a nemeckych myslitelov.

Podarilo sa mi to, dostal som sa na Zapad, do SRN a nemcina sa pre mna stala akoby dalsim materskym jazykom. 

Odkedy som v detstve cital indianky o Apacoch od Karola Maya, tak moj druhy sen bol, aby som spoznal kulturu Indianov a juznu Ameriku. Aj tento sen sa mi splnil. Som rad, ze nas oboch, teba i mna, spaja poznanie juznej Ameriky, kedze si tam na viackrat prezil dohromady tri roky.

Kto pozna národy juznej Ameriky a prenikne do starobylej kultury Indianov, tak ten ako Europan ziska uplne iny pohlad na zivot, na svet, ale aj na seba sameho. 

Nikde som nezazil taky hlboky respekt ineho cloveka a pokoru v srdci, ako pri stretnutiach s Indianmi.

Som si isty, ze sa ti pacili aj tie prispevky na mojom webe, kde pisem o miestach, ktore su Indianom v juznej Amerike posvätne a ze vies precitit, co mam na mysli, ked hovorim o nich s uctou, laskou a obdivom. Smozrejme, ze taki ostali len tam, kde neprisli do kontaktu s civilizaciou Zapadu, ktora vsetko vykoristuje a chce len ovladat a manipulovat - taki Indiáni ziju napriklad na Alto Plano a ci v hlbokych nepristupnych pralesoch povodia Amazonky.

Europania maju vseobecne velmi male poznatky o tychto fascinujcich a hrdych ludoch, synov slobody a laskyplnych bratov a sestier nasej Matky Zeme. Dnes to vsetko najlepsie stelesnuje uzasny clovek, plny pokory a lasky k ludom - Evo Morales, prezident Bolivie.

Niekedy napisem nieco aj o najsvatejsej knihe starych Indiánov - Popol Vuh - ktora je pre nich viac ako pre krestanov biblia.

Tesim sa na tvoje dalsie navstevy na mojom webe a zelam ti vela zdravia. Pozdrav aj vsetkych nasich spoluziakov odo mna, s ktorymi si v kontakte.

A zaverom uz len tolko - kedze sme vsetci uz rokmi starsia generacia, rad by som povedal aj to, ze k mojej zivotnej filozofii patri aj toto posolstvo: „Cim je clovek starsi, tym moze byt v hlave coraz viac lepsi.“ 

Zial, len málo ludi si to uvedomuje a pre to nieco aj robi.

Je to dobra tema a spracujem ju niekedy na webe ako filzoficku uvahu.

V tomto zmysle sa lucim a prajem ti, aby si necitil pribudajuce roky, ale to, ze hlava je svieza a ze je stale lepsia. Ty si vsak mal vzdy dobru hlavu a bol si lepsim studentom ako ja.

Muchos abrazos

Roman

P.S.:    Bol som naozaj velmi rad, ze si sa ozval a poviem ti to v spanielcine este takto: „Alegria no comunicada, alegria malograda.“