Moskva chce Grécku pomôcť spôsobom, aký Nemcov hnevá. Okrem toho mu núka účasť v BRICS

19.07.2015 21:06

Merkelovú a Schäubleho veľmi nahneval prezident Gauck. Atény tvrdia veľmi brizantnú a pre Nemcov mimoriadne nepríjemnú vec a síce to, že ich Národná Banka bola v roku 1942 donútená  fašistickou vládou v Berlíne poskytnúť Nemecku kredit vo výške okolo 11 miliard eur. Grékom tento kredit nebol nikdy vrátený naspäť. Nemecká vláda tvrdí, že to nikde vo vládnych archívoch nie je zaznamenané a odmieta o tom rokovať.

Berlín zaplatil v roku 1960  za obrovské škody spôsobené Grékom v druhej svetovej vojne len smiešnu a absolutne neadekvátnu sumu vo výške 115 miliónov mariek. Spolu s úrokmi po viac ako sedemdesiat rokov by vrátenie kreditu Grécku predstavovalo niekoľkonásobok jeho sumy.

Minulý týždeň telefonoval prezident Putin s Alexisom Tsiprasom a prisľúbil Grécku pomoc, aby mohlo ľahšie prekonať súčasné krízové obdobie. Rusko navrhlo Grécku aj užšiu spoluprácu v rámci štátov BRICS.

Vo veci požiadavky Atén na vrátenie spomínaného kreditu prišla nečakaná podpora z Moskvy.

Rusko ponuklo Grécku, že mu sprístupní až dosiaľ nevyužité archívy s dôležitými  dokumentami z obdobia druhej svetovej vojny, na základe ktorých bude môcť svoju požiadavku voči Nemecku aj právne podložiť. Konkrétne je to takzvaný špeciálny archív v Moskve, kde sa nachádzajú dokumenty, ktore oficiálne potvrdia grécku požiadavku.

Z rezidencia nemeckého prezidenta Joachima Gaucka prišla na grécku požiadavku - v ostrom kontraste k spolkovej vláde - dokonca pozitívna reakcia. Gauck odkázal gréckej vláde, aby v tejto veci začala konať.