Mosul má vylepšiť Obamovu bilanciu. USA ale nemajú žiadny plán, čo potom

24.10.2016 22:10

Prezident USA, ktorý vo svojich zámeroch už x-krát zlyhal, chce za každú cenu rýchle víťazstvo v Mosule, aby na záver trochu prikrášlil svoj neúspechy. Ale boj o Mosul má pre Washington aj veľké riziká. Situácia pripomína pomery v Lýbii a Iraku, kde po porážke tamojších vládcov nastal len chaos a teror, ktorý tam vládne dodnes. A ako vtedy, tak ani teraz si Biely Dom nerobí z toho ťažkú hlavu, čo sa bude diať po prípadnom páde Mosulu. Okrem toho Američania majú v boji o Mosul nespoľahlivých a nevyspytateľných partnerov. To všetko Obamu nezaujíma. Ide mu len o jeho úspech, lebo zatiaľ v tom regióne nijaký nemal. Okrem toho tam ide o priamy  súboj USA a Ruska o globálne postavenie.

V americkej proti-ISIS- koalíci však vládnu diverzné záujmy a tým aj vzájomná nedôvera zúčastnených. A tak po dobytí Mosulu hrozia nové veľké nebezpečenstvá a riziká, a to aj pre EÚ. Hoci Iračania, Kurdi a tzv. sýrska opozícia a najnovšie už aj Turecko  pokladajú ISIS za smrteľného nepriateľa, tak navzájom si vôbec nedôverujú.

Irak odmietol účasť Turecka na útoku proti Mosulu. Amerika si ju želá. Ankara vyhlásila, že ju požiadali o podporu pri útoku irackí Kurdi, pešmergovia. Bagdad však je proti tomu a tvrdí, že Ankara klame.

Komplex záujmov je veľmi zložitý. Svoje záujmy tu má aj Saudská Arábia. Tá požaduje, že šiitské milície sa nesmú zúčastniť bojov – obáva sa zosilnenia ich moci. Erdogan chce presadiť, aby v oslobodenom Mosule žili len sunniti. Proti tomu je zas prezident Asad a Irán, ktorí podporujú šiitov.

Veľké nebezpečie hrozí svetu aj v prípade, že prezident USA po Obamovi sa bude volať Hillary Clinton.

Tá už teraz proklamovala, že potom vyhlási zákaz letov nad Sýriou. Niečo také však s veľkou pravdepodobnosťou vyvolá priamy vojenský konflikt s Ruskom.

V prípade ak bude prezidentom Donald Trump, tak si môžeme byť istí, že k ničomu takému nepríde.

O čom sa ale v Berlíne a v Bruseli radšej ešte nehovorí – tam sa zatiaľ už vopred oslavuje veľké víťazstvo v Mosule – je desivé čislo, ktoré už teraz uvádza Organizácia pre pomoc utečencom, ktorá je súčasťou OSN. Predpokladá sa, že v dôsledku bojov o Mosul vznikne nová utečenecká vlna, približne 1 až 1,5 milión utečencov, ktorí všetci budú mať za cieľ dosiahnutie Európy. Nikto nie je na to pripravený – nebol vypracovaný žiadny podrobný plán - a tak môžeme počítať s ďalšou humanitnou katastrofou, ktorá vyvolá nové odstredivé sily v EÚ. Nielen to je však veľká hrozba. Hrozí nám aj nová vlna veľmi nebezpečného teroru.

Ak padne Mosul, tak musíme počítať aj s tým, že niekoľko stoviek na všetko odhodlaných bojovnikov ISIS sa odtiaľ dostane do EÚ, kde urobia všetko pre to, aby krvavo pomstili stratu Mosulu.