Mystická katedrála pod Andami v Argentíne

22.09.2014 00:39

Argentína je fascinujúca krajina, plná prírodných krás a neuveriteľných prírodných fenoménov. Pritom je turisticky takmer nedotknutá - v porovnaní napr. so Španielskom alebo Talianskom.

Uchvátila ma hneď po prvý raz, keď som ju navštívil a láska k nej ma nielenže neustále drží, ale čoraz viac narastá - avšak pravá láska má a či musí mať tento aspekt. Videl som veľmi veľa z tejto nádhernej krajiny, napriek tomu sú v Argentíne tisícky miest, ktoré by som ešte rád navštívil. Je to ale obrovská krajina, ktorá sa rozkladá na ploche 2 780 400 štvorcových kilometrov a má 41 miliónov obyvateľov. Je ôsmou najväčšou krajinou na svete. Zvláštnou politickou kuriozitou Argentíny je to, že až do roku 1994 sa mohol jej prezidentom a viceprezidentom stať len ten, kto bol pokrsteným katolíkom (toľko neúprosného politického katolicizmu nebolo dokonca ani len v Taliansku). V súčasnosti jej vládne po prvý raz žena, prezidentka Cristina Kirchner. 

Teraz sa zmienim o mramorovej katedrále (ako katedrálu ju vnímajú Argentínčania a ako som sa dozvedel od tamojších Indiánov, už dávno pred príchodom Španielov do južnej Ameriky, ju ich predkovia pokladali za miesto bohov), ktorá leží pod Andami na juhu Argentíny, na hraniciach s Chile. Keď som ju pred mnohými rokmi prvý krát navštívil, bol prvý pocit, ktorý ma zaplavil, že sa nachádzam v zázračnom mramorovom chráme. Toto neskutočne mimoriadne miesto je mystickým a doslova takým nadprirodzeným fenoménom, že človek takmer skamenie užasom a nemôže sa od neho odtrhnúť. 

Môj mozog však má jednu skvelú vlastnosť, že nepotrebujem nič fotografovať a všetko si dokážem opäť aj po rokoch vyvolať v predstave v plnej kráse. Držím sa tejto filozofie: "Neodtrhni ani ten najkrajší kvet, ktorý uvidíš niekde na horskej lúčine - lebo najkrajší je len tam, kde rastie - so sebou si vezmi len jeho predstavu a uschovaj ju hlboko v sebe. Ak to dokážeš, a vždy znova v podobných situáciách dokážeš, tak si osvietený a slobodný v plnej miere. Nebuď len konzumným zberateľom, ale buď ochrancom a obdivovateľom BYTIA - BYTIA NEPORUŠENÉHO a CELISTVÉHO."

Katedrála je výtvorom prírody - voda jazera v priebehu miliónov rokov bola v nej skvelým architektom a sochárom. Tvoria ju neopisateľne nádherné tunely, veľkolepé priestory a obrovské sály a všetko v nej, resp. ona celá, je z oslňujúco pôsobiaceho prekrásneho mramoru. Všetko to veľkolepé a grandiózne, čo učarúva oku, hladí dušu a povznáša ducha, sa skvie nad vodou jazera, ktoré mramorovú katedrálu premýva a ktoré Argentínčania nazývajú Lago Buenos Aires. Je najhlbším jazerom v južnej Amerike - dosahuje hĺbku takmer 600 metrov. Katedrála leží na jeho severozápadnom brehu pri osade Puerto Tranquilo (preložené: Prístav Pokoja), kde sú aj viaceré hotely, slušnej úrovne, lebo miesto je čoraz viac navštevované.