Na dne morí a oceánov ležia od stáročí obrovské bohatstvá

12.07.2019 23:24

Vo vodách morí a oceánov ležia veľké poklady. UNESCO odhaduje, že sa tam nachádza viac ako tri milióny lodných vrakov. 300 000 lodí z nich nieslo vo svojich útrobách na poslednej plavbe pred stroskotaním drahocenné náklady a poklady.

Počíta sa s tým, že ich hodnota je minimálne 30 miliárd eur. Archeológovia, vojenskí odborníci i komerční hľadači pokladov pracujú už niekoľko rokov so špeciálnou a vysokomodernou technikou na tom, aby tieto poklady vytiahli z hlbín svetových morí. Komu sa to podarí, toho očakáva bohatstvo, ale aj zdĺhavé súdne procesy.

V krátkosti si povieme niečo o histórii obrovského pokladu španielskej Armády, ktorý zhltlo more v 16. storočí. Španielska flotila s názvom Armáda, bola jednou z najmocnejších a najbohatších flotíl, aké kedy brázdili moria a oceány. Jej zničenie patrí k najväčším námorným porážkam v histórii vojnového námorníctva.

V roku 1588 vyslal španielsky kráľ Filip II. viac ako 100 lodí, medzi nimi 64 nadmerne veľkých galeón, s 10 000 veslármi a námorníkmi, ako aj 19 000 vojakmi na bojovú plavbu. Armáda sa vyplavila z prístavu v Lisbone a namierila k brehom Anglicka.

Podľa príkazu Filipa mala španielska Armáda potrestať britských pirátov, ktorí prepadávali vo veľkom španielske obchodné lode, a to s tichým súhlasom Londýna, ktorý chcel zlomiť nadvládu Španielov vo svetových moriach. Z Holandska mala Armáda prepraviť do Británie ešte aj 30 000 katolíckych vojakov. Anglicko sa medzičasom vymanilo z moci rímskeho pápeža a malo vlastnú anglikánsku cirkev. 

Hlavným cieľom španielskeho útoku malo byť zničenie konkurenčnej anglickej floty, dobytie Londýna, zajatie anglickej kráľovny, Alžbety I. a vrátenie Anglicka späť, do lona katolíckej cirkvi a Vatikánu.

To bola veľmi náročná úloha, a to nielen po militaristickej stránke, ale vyžadovala aj veľké finančné prostriedky. Filip preto musel siahnuť veľmi hlboko do kráľovskej pokladnice, a tak na každej zo španielskych lodí boli truhlice plné zlatých a strieborných dukátov.

Španielsko počítalo s istotou, že všetko vyjde podľa plánu. Osud však plán celkom zvrátil a už v Lamanšskom kanáli stratili Španieli v boji s malými, ale veľmi manévrovania schopnými anglickými loďami viaceré galeóny. Pri bočnom manévri Armády sa nečakane strhol nesmierne silný a pre Armádu nepriaznivý víchor, ktorý ju doslova vyhnal von, ďaleko do mora severným smerom, kde napokon viac ako polovica španielskeho lodstva našla skazu a rozbila sa na skalnatom pobreží škotských Orkney-ostrovov. Pritom zahynulo 12 000 námorníkov a vojakov.

Odvtedy ležia na dne pri týchto ostrovoch, po dĺžke asi sto kilometrov, približne na 64. miestach (toľko lodí Armády sa potopilo) početné truhlice s pokladmi. Je to najväčší poklad na svete, aký sa kedy dostal na dno morí. Jeho hodnota sa odhaduje na 8 až 10 miliard eur.