Na ministerstve zahraničných vecí v Berlíne bol odhalený americký špión

12.07.2014 00:48

V stredu bola v nemeckých médiách uverejnená informácia, že nemecká štátna prokuratúra vyšetruje prípad amerického špióna, ktorý pracoval na ministerstve obrany v Berlíne. Nachádza sa už niekoľko dní vo vyšetrovacej väzbe. Je obvinený z toho, že predával Američanom za peniaze utajované informácie. USA odmieta prípad oficiálne komentovať. Je to ďalší prípad americkej špionáže v Nemecku. Spolková vláda vyjadrila v stredu po prvý raz, že uvažuje o možnosti tvrdých opatreni voči Bielemu Domu a že do úvahy prichádza aj vyhostenie niektorých pracovníkov amerického veľvyslanectva z Nemecka.

Na budúci týždeň odlieta do USA nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.  Pri tejto príležitosti žiada Claudia Rothová, viceprezidentka nemeckého Bundestagu, aby boli zastavené s okamžitou platnosťou rozhovory s USA o zmluve o slobodnom obchodovaní.

Podľa predsedníčky strany nemeckej ľavice, Katji Kippingovej, musí Najvyšší nemecký štátny prokurátor zaviesť vyšetrovanie proti americkej CIA. V rozhovore pre nemecký konzervatívny denník Passauer Neue Presse, vyhlásila, že je potrebné vydať medzinárodný zatýkač na šéfa CIA. 

 

Môj komentár: 

 

Vláda USA sa správa, akoby sa nič nestalo a dáva tak najavo, že Nemecko je pre Washington stále len akýsi vazal, ktorého netreba brať vážne. Americká vláda v tejto súvislosti cynicky vyzdvihla dobrú spoluprácu tajných služieb oboch krajín a vyzvala Berlín, aby sa aj naďalej v tomto smere usiloval o kooperáciu. Biely Dom však úplne podceňuje skutočnosť, že čoraz viac stráca sympatie nemeckého obyvateľstva a že dokonca už aj konzervatívne  nemecké kruhy, ktoré ešte pred niekoľký rokmi USA vo všetkom doslova velebili a vyzdvihovali, zmenili svoj názor a vidia Ameriku kriticky. Aj konzervatívne nemecké média, ako napríklad Bildzeitung, ktorý voľakedy za každých okolnosti vnímal USA a Rusko len bielo-čierno, pričom Spojené Štáty boli vždy biele a Rusko vždy čierne, kritizuje USA v poslednej dobe veľmi často. Američania v tomto prípade ale skutočne extrémne prestrelili a dopustili sa nerozvážnej hlúposti. 

Teraz musí konečne aj Angela Merkelová, známa ako devótna obdivovateľka USA a každej americkej vlády, prejaviť oficiálne svoje rozhorčenie nad počínaním jej amerických priateľov, lebo tlak verejnosti je silný a aj veľká časť politických predstaviteľov Nemecka našla veľmi ostré slová na adresu USA.