Najväčšiu solárnu elektráreň sveta nemá USA ani Čína, je v Afrike

09.01.2019 16:30

Štát, na území ktorého stojí táto elektráreň, patrí už dávno k absolútnym revolucionárom v oblasti netradičnej produkcie elektrickej energie. Už v roku 1912 sa na jeho teritóriu začala stavba prvej solárnej elektrárne na svete.

Do prevádzky bola daná v roku 1913 a jej projektantom bol geniálny vedec a inžinier Frank Shumann, ktorý mal nemecký pôvod.

Je len logické, že najefektívnejšie solárne elektrárne musia stáť tam, kde slnko žiari takmer každý deň z oblohy a kde nie sú celý deň žiadne mraky. Také počasie je napríklad v Egypte a možno sa na neho v tomto smere celkom spoľahnúť.

Američan Shumann vybudoval „svoj solárný agregát“, ktorý vyrábal zo slnečnej energie elektrickú energiu v egyptskom Maadi, ktoré je predmestím v Káhire.

V Egypte je každý rok aspoň 300 dní, keď Slnko svieti celý deň z jasnej oblohy. Priemerné priame vertikálne žiarenie z neho sa pohybuje medzi 2 000 a 3 200 Kwh na meter štvorcový.

Egyptské firmy, ako napr. firma KarmSolar budujú mini-solárne elektrárne už aj v najmenších a najodľahlejších egyptských dedinách a osadách a medzičasom sú v krajine z nich už stovky.

Frank Shumann sníval už pred sto rokmi o tom, že Egypt sa raz môže stať najväčším producentom solárnej elektrickej energie. Mimochodom, Shumann nebol len skvelým inžinierom, ale bol aj veľkým znalcom egyptských dejín a obdivovateľom prastarej kultúry farónov.

Jeho sen už napĺňajú v súčasnosti egyptskí inžinieri, ktorí v blízkosti Asuánskej priehrady na juhu Egypta dokončujú stavbu najväčšej solárnej elektrárne na svete. Jej výkon bude 1650 Megawatt a veľkosťou dosahuje hodnoty výkonu veľkých atómových elektrární.