NASA prehliadla nebezpečný veľký asteroid – minul nás v tesnej blízkosti, mali sme šťastie

26.09.2019 23:08

NASA bola podľa všetkého úplne prekvapená príchodom asteroidu 2019 OK – čo sa až teraz dostalo do niektorých málo médií – ktorý takmer kolidoval so Zemou. NASA to priznala vo svojich interných dokumentoch.

2019 OK sa prehnal 25. júla veľkou rýchlosťou okolo nás len vo vzdialenosti, ktorá nebola ani len pätinou vzdialenosti Zem – Mesiac.

NASA priznáva, že asteroid o veľkosti asi 100 metrov bol objavený  len 24 hodín predtým ako preletel okolo nás. Ak by bol vektor jeho dráhy len o nepatrný zlomok jedného stupňa nasmerovaný k Zemi, tak by bolo prišlo ku katastrofickej kolízii a ak by bol napríklad padol na Paríž, tak by bol zničený úplne a s ním mnoho miliónov ľudí. A dlhodobé následky v atmosfére po takej kolízii by boli tiež katastrofických rozmerov.

Mimoriadne zahanbujúca pre NASA je ale skutočnosť, že to nebola ona, kto ho prvý objavil, ale jedna malá hvezdáreň v Brazílii, ktorá sa jej v ničom nemôže vyrovnať, čo sa týka astronomickej techniky a financií.

NASA priznala aj to – okrem toho, že sa za svoje zlyhanie veľmi hanbí -  že išlo o najväčší asteroid, ktorý sa za posledných sto rokov dostal do takej blízkosti  našej planéty.

NASA vo svojej analýze tejto udalosti, ktorá je zachytená na 176. stranách, uvádza, že ak by asteroid bol vnikol do našej atmosféry, tak by bol spôsobil obrovskú tlakovú vlnu, ktorá by spustošila územie odpovedajúce kruhu o priemere 80 až 100 kilometrov. To je plocha o niečo väčšia ako sú dve plochy Berlína.