Naša Zem mala v júli v roku 2012 veľké šťastie - unikla kozmickej katastrofe

29.07.2014 12:04

V tom čase sa na Slnku rozpútala najväčšia slnečná búrka za posledných 150 rokov. V jej dôsledku bolo do kozmu vymrštené nebezpečne pustošivé plazmatické mračno, ktoré len tesne minulo našu planétu. Ak by našu Zem zasiahol meteorit, tak by to oznamovali titulky všetkých svetových médií. Slnečná búrka spred dvoch rokov však ostala médiami takmer nepovšimnutá. Ak by nás vtedy horúca slnečná plazma bola zasiahla, tak by táto katastrofa mala nedozierne následky a spamätávali by sme sa z nich dlhé roky. 

Kedy nás plazma zasiahne naplno, je však len otázkou času. Keď sa tak stane a nebudeme na to pripravení, tak plazma spôsobí po celom svete výpady elektrických sietí. Všetky elektronické prístroje vypadnú a čo to znamená, to si vieme dobre predstaviť. Spôsobené škody by dosiahli  asi 2 bilióny dolárov. Zem mala v roku 2012 obrovské šťasite. Keby sa bola erupcia plazmy udiala len o týždeň skôr, tak by nás katastrofa bola zasiahla. 

Slnečné búrky začínajú erupciou na Slnku. Najskôr dosiahne roentgenove ultrafialove žiarenie rýchlosťou svetla horné vrstvy atmosféry. O deň neskôr dorazí aj takzvaná koronálna masa slnečných partikúl. Emitované množstvo - to sú miliardy ton magnetizovanej plazmy. Posledná taká katastrofická udalosť bola na Zemi registrovaná v septembri roku 1859. Intenzívne geomagnetické búrky spôsobili vtedy, že polárne svetlo bolo vidieť dokonca aj na Kube. Z telegrafných káblov šľahali iskry a telegrafné spojenia vypadli na dlhú dobu.