Naučte sa rozumieť reči vašej krvi, ak chcete mať život dlhý a v zdraví

13.02.2021 23:12

Začnem s tým, že zdravá krv je nesmierne dôležitá pre optimálne pracujúci imunitný systém. Už len preto je mimoriadne dôležité vedieť všetko o krvi.

Zdravá krv je najdôležitejším garantom ľudského života. Riadi a vybavuje v organizme nespočetné životne dôležité funkcie a procesy. Hlavnou funkciou krvi je transportovanie kyslíka a ďalších dôležitých látok na miesta určenia. Krv je v priamom kontakte nielen so všetkými orgánmi, ale aj s každou bunkou organizmu. Preto ich ovplyvňuje pozitívne alebo negatívne – podľa toho, v akom stave je jej kvalita.

V krvi je aj signalizačný a či varovný systém, ktorý sa prejavuje veľkym počtom rôznych krvných hodnôt. Ak niektorá z nich, prípadne viaceré sa odlišujú od tzv. normálnych hodnôt, tak to je indikátorom toho, že v organizme nie je všetko v poriadku a je potrebné zistiť príčinu. Je veľmi dôležité tieto hodnoty pravidelne kontrolovať.

Spomeniem tu aspoň niektoré veľmi dôležite krvné hodnoty:

Obsah železa, obsah cholesterínu, obsah tukov, obsah glukózy, obsah bielkovín

Ak je organizmus chorý, tak sa to hneď prejaví na odchylkách krvných hodnôt od normálnych hodnôt. Ak ich poznáme, tak to takmer vždy umožní už veľmi skoro diagnostikovať chorobu a ju aj úspešne liečiť.

Krvné hodnoty nám oznamujú napr. ochorenie srdca, obličiek, pečene, štítnej žľazy,……

Každý z nás by sa mal snažiť o optimálny spôsob života, aby mal maximálne zdravú krv, ktorá je potom v stave spĺňať optimálne všetky požiadavky, ktoré na ňu kladie organizmus.

Zdravý dospelý človek má v závislosti od hmotnosti a výšky 4,5 až 6 litrov krvi, to je približne 6 až 8 percent hmotnosti organizmu.

Optimálne zdravá krv znamená o.i. vysokú vitalitu, schopnosť dobrej koncentrácie, výbornú telesnú kondíciu, a to všetko môžete mať aj vo vysokom veku. Musíte sa ale neustále starať o to, aby sa vaša krv mala dobre – ona sa vám potom za to odvďačí tým, že dobre sa budete mať a cítiť aj vy.

To všetko podporujete tým, ak žijete bez cigariet, alkoholu a rozumne sa stravujete – minimum mäsa, mnoho zeleniny a ovocia a minimum cukru.