Nebolo v západných médiách: 40 štátov financuje ISIS, medzi nimi sú aj viaceré z G20

19.11.2015 22:51

V tureckej Antalyi, kde sa cez víkend konalo vrcholové stretnutie G20, boli všetci prítomní žurnalisti prekvapení, keď pred nich predstúpil Vladimír Putin a povedal im, že práve informoval šéfov vlád štátov patriacich ku G20 o tom, ako sa finacuje ISIS. Podľa zistení Ruskej zahraničnej spravodajskej služby dostáva ISIS finančné prostriedky zo  40. štátov a patria k nim aj niektoré G20 štáty.

Ruský prezident predložil aj inormácie, z ktorých vyplýva, ako sú financované jednotlivé štruktúry a zložky ISIS súkromnými osobami. Okrem iného zdôraznil aj nevyhnutnosť eliminovať ilegálny obchod s naftou, ktorú ISIS predáva aj  a či predovšetkým, na Západ, a to pomocou nastrčených firiem a organizácií. 

Pred žurnalistami povedal, že ukázal svojím kolegom z G20 snímky zo satelitov a z lietadiel, ktoré dokumentujú obrovský rozsah tohto nanajvýš lukratívneho obchodu ISIS (teroristi ISIS sú najbohatší teroristi - žiadna iná teroristická organizácia nemala ani zďaleko toľko financií, ako ISIS). Ich konvoje s vozidlami prepravujúcimi naftu, sú niekoľko desiatok kilometrov dlhé.

Zdôraznil aj to, že momentálne nejde o to, ktorý štát je v boji proti ISIS skutočne najefektívnejší a ktorý to len tvrdí. Tým ho ale ruský prezident nepriamo pomenoval. Putin povedal, že v súčasnej situácii je najdôležitejšie spojiť všetky medzinárodné sily a spoločne bojovať proti teroru kalifátu, ktorý chce destabilizovať predovšetkým Európu. Opäť prízvukoval ochotu Ruska podporovať všetky sily, ktoré na území Sýrie a Iraku bojujú naozaj proti ISIS.

Niektoré ozbrojené skupiny, nepatriace k sýrskym vládnym vojskám, vyjadrili žiadosť, aby ich Rusko aktívne podporilo pri bojových operáciách proti ISIS letecky a Moskva je pripravená ich žiadosti vyhovieť. Napriek tomu sa Vladimír Putin usiluje dosiahnuť politické riešenie krvavého konfliktu, pričom aj v Antalyi pripomenul, že k tomu je podrebná aj podpora zo strany EÚ, USA, Turecka, Iránu a Saudskej Arábie.

Teraz, keď do diania v Sýrii zasiahlo vojensky aj Rusko, tak je potrebné, aby Rusi, Francúzi a Američania (ktorí údajne ISIS tiež bombardujú) sa spoločne zhodli na tom, ktoré ozbrojené skupiny patria v Sýrii k teroristom a ktoré sú skutočne súčasťou legitimnej  sýrskej opozície.

Ešte niečo veľmi dôležité oznámil Putin na stretnutí G20 v Turecku. Povedal, že Rusko je už v kontakte so sýrskou opozíciou. Jej predstavitelia boli pred časom v Moskve a požiadali Rusko, aby nerobilo nálety na oblasti, ktoré kontroluje opozícia. Bola o tom urobená dohoda.

Aj na základe vyhlásení ruského prezidenta v Turecku, je vidieť, že Moskva hrá v tejto háklivej záležitosti s otvornými kartami, čo o USA nemožno tvrdiť vôbec a v prípade Francúzska sa jeho postoj k Moskve zmenil až po tragédii v Paríži, ked Hollande pochopil, že bez Moskvy samotné Francúzsko ISIS nikdy nedokáže eliminovať. 

Teraz bude musieť aj Biely Dom zmeniť svoju taktiku - ak nechce celkom ostať v hanbe.