Nečakané prekvapenie: Po konferencii v Davose známy politik Röttgen CDU obhajoval Trumpa

22.01.2020 22:33

Predseda zahraničného výboru Bundestagu Norbert Röttgen vyjadril zničujúcu kritiku na šéfa nemeckých Zelených Roberta Habecka. Habeck sa vyslovil veľmi negatívne o Donaldovi Trumpovi po jeho reči v Davose na Svetovom ekonomickom fóre. Habeck (budúci kancelár Nemecka, ak Zelení vyhrajú voľby) povedal, že Trump je náš protivník, ktorý stojí za všetkými problémami, ktoré máme a že bol jediný, ktorý v Davose nepochopil, o čo ide.

Röttgenov drsný komerntár:

“Habeckovi sa skvele podarilo, tým čo povedal o Trumpovi, diskvalifikoveť samého seba, ale nie prezidenta USA. To, čo povedal, len svedčí o jeho katastrofálnom ponímaní zahranično-politických súvislostí. Buď nevie alebo zabudol, že Trump je demokraticky zvolený prezident USA, krajiny, ktorá je garantom našej bezpečnosti a zrejme je pre neho zložité pochopiť, čo je Čína, Irán a Rusko. A okrem toho táral aj ďalšie nezmysly. Trepal, že je toho názoru, že náš systém je potrebné kompletne zmeniť.

Donald Trump naproti tomu v Davose varoval svet pred pesimizmom a pripomenul, že pochybnosti a strachy nie sú dobrými sprievodcami a že by sme sa mali pozerať optimisticky do budúcnosti a tých čo neustále prorokujú apokalypsu odmietať.“

Pred tromi rokmi by Norbert Röttgen – niekdajší obľúbenec kancelárky - ale určite ešte ani pred rokom nič také nepovedal. Dokonca by Habecka určite za to pochválil a ešte by aj sám Trumpovi naložil.

Krátko po zvolení Trumpa arogantne a povýšenecky vyhlásil, že veľmi rýchlo vo svojom prezidentskom úrade stroskotá. Povedal, že všetky tie očakávnia, ktoré v Američanoch vyvolal a sľuby,  ktoré im  dal, nebude môcť naplniť. A že je preto fakticky  nemožné, aby ostal prezidentom dlho. Röttgen vtedy pripomenul, že prišiel zvonku ako úplne neskúsený politik, ktorého dokonca odmietajú aj vlastní Republikáni v Kongrese a preto bude spôsobovať všade len sklamanie.

NIč z  Röttgenových predpovedí a hodnotení sa však nesplnilo. Trump všetkým, ktorí ho podceňovali a sa z neho vysmievali, ukázal, že je schopnejší ako si mysleli a nielen to, ale že je oveľa schopnejší ako oni.

To napokon musel uznať aj Norbert Röttgen a odrazu má pre Donalda Trumpa slová uznania a pre svojho politického kolegu Habecka slová posmechu.