Nečakané prekvapenie pre USA: Čína zasiahne v Sýrii a podporí Rusko a Asada v boji proti ISIS

01.10.2015 00:04

Najprv sú to „vojenskí poradcovia“ , ktorých Peking vysiela do Sýrie, ktorí budú „aktívne“ podporovať boj sýrskych vládnych jednotiek v kooperácii s Ruskom proti teroristickým bojovníkom kalifátu ISIS. Okrem iných médií uverejnil túto informáciu portál Al-Masdar Al-Arabi.

Čínska vojenská loď s veľkým počtom elitných čínskych „vojenských poradcov“ je už na ceste do sýrskeho prístavu. Medzičasom už prešla Suezský kanál. Aký vojenský „materiál“ má okrem toho na palube, o tom možno len špekulovať. Isté je však to, že Peking po poradcoch vyšle do Sýrie aj vojakov – v akom počte, to je prísne utajované.

Izraelský internetový portál DEBKAfile uviedol s odvolaním sa na izraelské vojenské spravodajské zdroje, že čínska lietadlová loď Liaoning bola spozorovaná v sýrskom prístave Tartus. Ako ochrana ju sprevádza veľký vojenský čínsky krížnik.

USA z toho nie sú , pochopiteľne, vôbec nadšené, lebo už nie sú vedúcou mocnosťou, ktorá určuje pravidlá „hry“ o Sýriu. Ešte viac ich však hnevá to, že už aj Irak spolupracuje s Moskvou (to je jeden z dôvodov prečo sa Barak Obama po viac ako dvoch rokoch opäť stretol s Vladimírom Putinom k rozhovoru medzi štyrmi očami). Ide o to, že pred niekoľkými dňami prišlo k dohode medzi Ruskom, Iránom, Irakom a Sýriou o vytvorení spoločného spravodajského informačného centra v Bagdade (čo je tŕňom v oku aj pre Saudskú Arábiu), ktoré má slúžiť ku koordinácii spoločných vojenských akcií proti islamistickému kalifátu ISIS.

Prezident Putin opäť prízvukoval podporu regulérnych sýrskych ozbrojených síl Moskvou. Doslovne povedal:

„Prezident Asad musí bojovať nielen proti teroristickému kalifátu ISIS, ale naviac aj proti nepriateľovi, ktorého niektorí naši medzinárodni partneri označujú ako sýrsku opozíciu. V skutočnosti ale bojuje proti zhluku rôznych teroristických organizácií.“

Už v decembri minulého roku ponukla Čína Bagdadu, že ho podporí v boji proti milícíam islamského kalifátu svojím vojenským letectvom. Irak to však na tlak Bieleho Domu musel odmietnuť.

Ešte predtým vycvičili a vyzbrojili Američania na svojich vojenských základniach v Saudskej Arábii a v Emirátoch približne 12 000 bojovníkov, ktorí mali v Sýrii bojovať proti ISIS. Skončilo to pre Biely Dom však veľmi neradostne, lebo takmer všetci prebehli aj s americkými zbraňami k ISIS teroristom a pridali sa k nim.

Po tomto neúspechu USA – tak sa momentálne zdá – menia Američania kurz svojej politiky voči Asadovi a Barak Obama už celkom neodmieta aj čiastočné zblíženie sa s Moskvou pri riešení sýrskeho problému.