Neďaleko Bratislavy sa rímski gladiátori učili zabíjať

24.09.2014 00:03

Pred dvoma rokmi sa podaril archeológom, asi 30 kilometrov od Bratislavy, senzačný objav. V starorímskom meste Carnuntum, ktoré leží na brehu Dunaja, narazili pri vykopávkach na zvyšky gladiátorskej školy. V nej sa učili asi tri stovky gladiátorov pred dvetisíc rokmi svojmu kravavému remeslu.

V blíkosti školy gladiátorov sa nachádzal amfiteáter pre 13 000 ľudí. Budova školy mala veľké rozmery - 40 krát 25 metrov a bola vybavená všetkým tým, čím aj najväčšia gladiátorska škola starého Ríma v jeho blízkosti, v Capue (v roku 73 p.n.l ušiel z nej Spartakus, spolu so sedemdesiatimi gladiátormi; zhromaždil okolo seba tisícky otrokov a v bojoch s Rímom ho priviedol na okraj porážky). Väčšina gladiátorov boli otroci a len máloktorý z nich prežil viac ako niekoľko rokov. V blízkosti školy bol objavený aj gladiátorsky cintorín.

Carnuntum nezaložili však Rimania, ale Kelti, ktorí tam mali svoje sídlisko a aj názov Carnuntum je keltského pôvodu. Bolo hlavným mestom rímskej provincie Panónia. Začiatkom 3. storočia prežívalo mesto obdobie najväčšieho rozkvetu a počet jeho obyvateľov dosiahol číslo 50 000, pričom sa rozkladalo na ploche približne desiatich štvorcových kilometrov.