Nedávna Putinova návšteva v Číne má obrovský význam pre obidve krajiny

28.06.2016 22:03

 

Rusko a Čína podpísali počas návštevy Vladímíra Putina v Pekingu  35 významných ekonomických a iných dohôd a zmlúv, ktoré veľmi významným spôsobom prehĺbia ich doterajšie spojenectvo. Samozrejme netýka sa to len hospodárstva oboch krajín.

Ruský prezident vysoko ocenil skvelé vzťahy, ktoré vládnu medzi susedmi, Čínou a Ruskom. Zdôraznil, že ich vzťahy sa týkajú všetkých oblastí a aj strategických. Čínsky prezident Xi Jinping povedal, že obidva štáty sa riadia myšlienkou ostať blízkymi priateľmi navždy, so všetkým čo k tomu patrí. Túto výpoveď možno chápať aj ako určité posolstvo adresované Bielemu Domu.

Obaja prezidenti zdôraznili viackrát, že vzťahy oboch národov sa budú naďalej intenzívne ešte viac prehlbovať. Vladimír Putin povedal, že obe strany sa dohodli, že ďalej rozšíria hospodárske vzťahy najmä v oblasti infraštruktúry, inovácií, technológie a poľnohospodárstva. Peking a Moskva chcú spoločne pôsobiť aj na destabilizované finanančné trhy, ako aj na ropné trhy. Ruská agentúra Itar-Tass uviedla, že obe krajny  podpísali okrem iného aj dohodu o vývoji spoločného lietadla pre diaľkové lety, ktoré bude znamenať silnú konkurenciu pre Airbus a Boeing.

To všetko pomohlo Rusku podstatne znížiť finančné škody, ktoré mu zapríčinili hospodárske sankcie EÚ nariadené Bruselom a USA. Aby Moskva nebola závislá od Európy aj pri exporte svojho plynu, tak podpísala dohodu s Pekingom aj na dodávku plynu v hodnote až 400 miliard dolárov.