NEHORÁZNOSŤ - turecký premier Erdogan bude robiť svoju volebnú kampaň 24. mája v nemeckom Kolíne

23.05.2014 16:02

Erdogan bude mať svoje veľké vystúpenie v sobotu, 24.mája v miliónovom meste, Kolíne nad Rýnom a bude sa prihovárať nielen k prítomným (to budú všetko len pozvani hostia, teda okrem nemeckých oficiálnych hostí, len jeho tureckí prívrženci, ktorí ho slepo obdivujú), ale ku všetkým Turkom žijúcim v Nemecku. 

Erdogan chce hovoriť ku trom miliónom svojich spolubčanov. Hoci mnohí majú nemecké občianstvo, pre neho sú to Turci, a ako takí ho majú rešpektovať a obdivovať.

V roku 2008 bol s jeho návštevou v Kolíne spojený veľký eklát. Erdogan verejne žiadal od svojich krajanov, aby sa neprispôsobovali nemeckej kultúre. Asimiláciu vtedy označil za zločin proti "ľudskosti" a tým nepriamo mienil aj to, že ak by sa nejaký turecký moslim stal kresťanom, tak by sa dopustil ťažkého zločinu.

Oficiálne má mať Erdogan v Kolíne reč pri príležitosti slávnostného aktu k desaťročnému jubileu Únie európsko-tureckých demokratov. Kritici Erdogana sú si ale istí, že sa bude uchádzať v rámci svojho príhovoru o hlasy svojich krajanov v Nemecku. V Turecka bude prezident po prvý raz volený priamo národom a Erdogan sa chce za každú cenu stať prezidentom.

Kolínsky primátor Jürgen Roters opätovne žiadal Erdogana, aby svoje vystúpenie zrušil. Samozrejme, že tak neurobil. Roters vyhlásil, že Erdogan sa má v prvom rade doma starať o následky strašného banského nešťastia v Some, s viac ako 3000 mŕtvymi a tiež o to, aby v Turecku zotrvali aspoň základné štruktúry demokracie.

Primátor sa veľmi obáva nepokojov a demonštrácii v Kolíne, ktoré môžu prerásť do krvavých zrážok medzi priaznivcami a odporcami tureckého diktátora.

 

Môj komentár:

 

Absolutista a diktátor Erdogan príde napriek protestom viacerých nemeckých politikov. Dokonca aj v takýchto prípadoch slabá a nevýrazná Angela Merkelová žiada od neho umiernenosť. Aká to však len úboha a nedôrazna reakcia od kancelárky voči tureckému despotovi, ktorí už celé mesiace necháva pri protestoch, ktoré v Turecku neutíchajú, strielať do mierumilovných demonštrantov. Ak by Putin urobil niečo také v Moskve, tak by EÚ okamžite vyslovilo pre neho zákaz vstupu na svoje územie. 

Erdogan , naproti tomu smie všetko - neprichádza žiadna vlna rozhorčenia oproti nemu zo strany EÚ politikov a ani hrozba sankcií mu nehrozí.

Ak by však voči nemu ostro vystupoval Barak Obama, tak by aj Angela hneď prejavila väčšiu odvahu. Obamovi je to ale úplne jedno, čo Erdogan vystrája v Turecku, alebo v nemeckom Kolíne. Ticho s nim súhlasí - majú predsa mnoho spoločného. Ani jeden z nich nepozná nijaké škrupule a bez problému dokážu prelievať krv nevinných ľudí - Erdogan v Turecku a Obama, kdekoľvek vo svete - ak to vyžadujú tzv. americké záujmy - "sväté" americké záujmy.