Nemci včera oslavovali 25. výročie pádu berlínskeho múru - aj s Michailom Gorbačovom

10.11.2014 20:40

Michail Gorbačov je v Nemecku stále veľmi populárny. Nemci ho oslavujú ako otca nemeckého zjednotenia. V Berlíne sa v nedeľu konali veľké oslavy, ku ktorým prišli hostia z celého sveta. Michail Gorbačov prišiel do Berlína na oficiálne pozvanie nemeckej vlády. Včera pri jeho príhovore pred Brandenburskou bránou ho pozdravovali a prevolávali jeho meno tisícky ludí. 

Gorbačov však prišiel do Berlína predovšetkým preto, aby sa zasadil o zlepšenie vzťahov medzi Berlínom a Moskvou a aby dal jasne najavo svoje sympatie pre politiku Vladimíra Putina, ktorého v predošlých  rokoch v niektorých prípadoch aj sám kritizoval.

Gorbačov vyjadril svoje presvedčenie, že Putin je v momentálnej situácii najlepšou osobnosťou vo funkcii prezidenta, akú Rusko môže mať. Gorbi o.i. povedal: "Rusko sa po ukončení studenej vojny snažilo o zlepšenie vzťahov aj s USA. Všetko išlo dlhšiu dobu veľmi dobrou cestou, ale nie všetkým v USA sa to páčilo. Washington neprestal s tým, že sa všade, kde mu to vyhovovalo, miešal do vnútorných záležitostí iných krajín a či to bolo dobre alebo zle, americkým politikom to bolo úplne jedno. Ak si od toho niečo sľubovali, tak to aj urobili." 

V súvislosti s krízou v Ukrajine, Gorbačov ostro kritizoval Západ a USA označil ako "šíriteľa nákazlivej choroby" po celom svete.

Dnes večer Gorbačova prijíme na dlhý rozhovor kancelárka Angela Merkelová a možno s istotou povedať, že hlavným bodom ich rozhovoru budú vzťahy medzi Berlínom a Moskvou a sondovanie možností, ako ich opäť zlepšiť.