Nemecká katolícká cirkev je "nekresťansky" bohatá

25.02.2015 12:06


V Nemecku je sedem arcibiskupstiev - Bamberg, Berlín, Freiburg, Hamburg, München-Freising, Paderborn, Kolín.


Pritom len samotné arcibiskupstvo Kolín n.Rýnom má majetok v hodnote 3, 35 miliard eur. V tom nie sú zahrnuté jeho umelecké poklady, ktoré majú odhadovanú hodnotu viac ako jednu miliardu eur. Rozpočet arcibiskupstva na rok 2014 obnášal  830 milión eur. Kolínske arcibiskupstvo je najbohatšie v Nemecku. Zo sumy 3, 35 miliard eur pripadá až 2, 4 miliard na cenné papiere a nehnuteľnosti.

 

Nemecká katolícka cirkev sa rozhodne nemôže sťažovať na chudobu - má veľa možností na rozmnožovanie svojho bohatstva. V neposlednom rade je jeho zdrojom vysoká cirkevná daň. Každý katolík v Nemecku cirkvi odovzdá mesačne až 8 percent svojej hrubej mzdy.

 

To sú údaje , ktoré spolu s ďalšími obsahuje hospodárska správa generálneho vikariátu v Kolíne. Dosiaľ niečo podobné tak detailne nebolo verejnosti v Nemecku zo strany biskupstiev a arcibiskupstiev nikdy oznamené. A s veľkou pravepodobnosťou ani nikde inde vo svete. Udialo sa to tak predovšetkým ako odozva na veľký tlak nemeckej verejnosti, ktorý vznikol po škandálnom správaní sa limburského biskupa Tebartza-van Elsta, ktorý klamal, podvádzal a spreneveril veľké množstvo peňazí na stavbu svojej  prehnane luxusnej biskupskej rezidencie. Jeho prípad v roku 2014 doslova explodoval. Na rezidenciu  vynaložil viac ako 30 milión eur! Napokon ho musel pápež odvolať.