Nemecké mainstream médiá odrazu zmenili rétoriku: Merkel by sa mala učiť od Trumpa

07.08.2018 23:22

Donald Trump postavil svoju ekonomickú politiku na jednoduchých zrozumiteľných a účinných pravidlách. Ich zásluhou sa efektivita americkej ekonomiky vo veľmi krátkom čase veľmi zvýšila.

Po prvý raz od nástupu Trumpa do funkcie prezidenta USA, sa teraz nemecké médiá – ktoré ho dosiaľ každodenne „povinne“ démonizovali a diskvalifikovali – vyjadrili o ňom neobyčajne uznanlivo a zároveň oznámili:

„Kancelárka Merkel by si mala z Trumpa vziať príklad.“ 

Čoraz viac Američanov – a nielen jeho voliči – je toho názoru, že ich prezident robí výbornú prácu.

Prevažná časť amerického národa je s prácou prezident, a to jeho politickí odporcovia vôbec nečakali, predpovedali mu skorý pád.

Konzum v USA stúpa – nezamestnanosť klesá. Americké firmy a koncerny investujü do nových fabrík, americký export stúpa. Hospodársky rast za prvých šesť mesiacov v tomto roku narástol o 4,1 percent, a to je najväčší rast za posledné 4 roky. Export USA stúpol za Trumpa o neuveriteľných takmer 21 percent a obchodný deficit sa znížil o 50 miliard dolárov.  Trumpova politika – Amerika first – už dosiahla veľký úspech. Už to uznávajú aj viacerí z jeho veľkých kritikov, a to dokonca aj z tábora Demokratov.

Naproti tomu politika kancelárky Nemecko čoraz viac zráža na kolená, a to rovnakou  mierou jej zahraničná, ako aj jej vnútorná politika. Jej vláda napríklad nie je schopná vyriešit obrovské problémy v bytovej politike. Už roky sľubuje Nemcom, že už konečne spraví poriadok na bytovom trhu, kde sa medzičasom platia za nájomné horibilné sumy a milióny Nemcov jednoducho nie sú v stave ich platiť. Merkel ale radšej vydáva miliardy na utečencov a totálne zanedbáva vlastné obyvateľstvo. Životná úroveň nižších socialnych vrstiev v Nemecku rapídne klesá a preto dramaticky narastá počet bezdomovcov a pouličných žobrákov. Už celkom bežne „zdobia“ ulice nemeckých veľkomiest.

Dostať miesto pre dieťa v materskej škôlke je v mnohých veľokomestách priam nemožné. Aj nemecké školstvo upadá. Stovky škôl sú v dezolátnom stave, okrem toho chýbajú tisícky učiteľov.

To všetko a ďalšie problémy nemeckého obyvateľstva kancelárku vôbec nezaujímajú. Ide jej len o udržanie moci. Okolo toho sa točí jej život v posledných rokoch.

Čoraz viac Nemcov kancelárke zazlieva, že nie je schopná robiť podobnú úspešnú politiku ako ju robí Donald Trump a nevie a nechce prísť s heslom

„Deutschland first“ a potom robiť skutočne všetko pre to.

Trump vyhlásil, že chce kandidovať na úrad prezidenta aj v roku 2020 a už teraz možno povedať, že výhliadky na jeho víťazstvo sú veľmi ružové. Program americkej ekonomiky, ktorý Biely Dom dosiaľ zrealizoval, je absolútnym úspechom a nič nenaznačuje, že by v tomto trende mal nastať zlom.