Nemeckí ekonómovia kritizujú kancelára za jeho prognózu (za jeho účelovú lož) skorého príchodu nového hospodárskeho zázraku, „ktorý každého očarí“

04.03.2024 11:37

Asi pred rokom Olaf Scholz sľuboval (oklamal občanov) Nemecku nový ekonomický zázrak, podobný tomu, aký zažilo Nemecko v 50. a 60. rokoch minulého storočia.

 Ale teraz aj pri pohľade späť je vtedajšia jeho „predpoveď“ (nehanebná lož) zarážajúca, lebo už vtedy nemala absolútne nijaké reálne opodstatnenie a bolo to len klamstvo na upokojenie národa, len aby trpezlivo znášal a podporoval ukrajinské „jarmo“, ktoré mu navliekla na hrdlo Scholzova vláda a Brusel.

 

Teraz, rok po jeho často citovanej prognóze hospodárskeho zázraku poprední nemeckí ekonómovia tvrdo kritizujú kancelára Olafa Scholza ( prečo to ale títo zbabelci robia až teraz, keď to vedeli už vtedy, keď svoje klamstvo vyhlásil?).

 

„Odhady výrobného potenciálu, ktoré Rada expertov, Komisia EÚ a mnohé výskumné ústavy pravidelne pripravujú, hovorili vtedy iným jazykom, ako aj teraz,“

tvrdí Volker Wieland, profesor ekonómie z Frankfurtu/M. a dlhoročný člen rady „Piatich múdrych mužov“.

 

Olaf Scholz 10. marca 2023 povedal:

„Vďaka vysokým investíciám do ochrany klímy bude Nemecko schopné nejaký čas dosahovať miery rastu, ako sa to naposledy stalo len v 50. a 60. rokoch 20. storočia.“

 

„Požiadavky sú dnes zásadne odlišné. Ekonomický zázrak v 50. rokoch bol dosiahnutý predovšetkým reformami trhového hospodárstva a skvelými výkonmi pod vedením kancelára Ludwiga Erharda.

Dnes zažívame presný opak: Inflácia, dotácie, nadmerná regulácia, nadmerné štátne zásahy a nekontrolovaná expanzia sociálneho štátu podkopávajú základy rastu trhovej ekonomiky,"

vyhlásil profesor ekonómie z Lipska Gunther Schnabl.

 

Pri spätnom pohľade bola Scholzova prognóza nezmyselná aj preto, že už vtedy sa aj nad rámec zásadných rozhodnutí črtala rastúca ekonomická slabosť. Hrubé investície do zariadení vo výrobnom sektore v roku 2022, očistené od cien, boli stále o osem percent pod úrovňou pred-Korona roku 2019.

 

To znamená, že výrobný sektor bol na rýchlo klesajúcej ceste do recesie od pandémie a energetického šoku, ale čiastočne už aj predtým, čo naznačuje štrukturálne problémy. A samozrejme veľmi závažne aj preto, že Ukrajina stála a stojí Nemecko ťažké miliardy.

 

Kancelár Scholz je ale dobre známy aj tým, že realite často dodáva štruktúry aj podľa vlastnej fantázie.